Digitális Tér Konferencia 2019: fókuszban a digitális tanári életutak

2019.12.10.
Digitális Tér Konferencia 2019: fókuszban a digitális tanári életutak
Mitől hatékony a digitális eszközökkel támogatott tanulás és tanítás? Milyen szakmai életutat jártak és járnak be azok a tanárok, akik digitális eszközöket használnak a pedagógiai munkájuk során? Milyen az ELTE PPK-n folyó tanárképzés IKT-kurzusa? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok, akik részt vettek a 2012 óta minden évben megrendezett Digitális Tér Konferencián.

Nyolcadik éve rendezi meg közös, a digitális oktatást fókuszba helyező konferenciáját az ELTE PPK, a Tempus Közalapítvány és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete. November 30-án közel 300 résztvevő látogatott el a PPK-ra, hogy részt vegyen a digitális tanári életutakkal kapcsolatos szakmai előadásokon, beszélgetésekben. Az idei konferencia különlegessége, hogy fókuszában maga a pedagógus áll: célok, innovatív szemlélet, nyitottság a folyamatos szakmai fejlődésre, motivációk, kudarcok és minden, ami a digitális technológia használatával kapcsolatban felmerülhet.

A konferenciát Rónay Zoltán az ELTE PPK oktatási dékánhelyettese nyitotta meg, majd a délelőtti, plenáris szekciójában Gyarmathy Éva (MTA) és Bereczki Enikő Orsolya (ELTE PPK Neveléstudományi Intézet) inspiráló előadásai világítottak rá a világban zajló változások oktatási vonatkozásaira és arra, hogy a digitális technológiával támogatott pedagógiai munka hogyan segíti a tanulókat a változásokra való felkészülésben. A délelőtti sáv továbbá teret adott egy moderált kerekasztal-beszélgetésnek, melynek résztvevői olyan innovatív, új utakon járó gyakorló pedagógusok voltak, akiktől érdemes tanulni. Közülük néhányan egyben a Tempus Közalapítvány Módszertani Ötletgyűjtemény Pályázatának díjazottjai is, akik olyan projektterveket, óraterveket állítottak össze, amelyek a tanulást valóban hatékonyan támogató IKT-megoldásokat foglalnak magukban. A díjakat Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója adta át.

2019-ben Digitális Pedagógus Díjat kaptak:

Projektek kategóriában:

Óratervek kategóriában:

A díjazott és a további, oklevéllel elismert pedagógusok módszertani ötletei megtalálhatók a Tempus Közalapítvány Tudástárában, amelyben az uniós Erasmus+ program támogatásával megvalósított tanári tanulmányutak és külföldi képzések során elsajátított több száz módszertani ötlet között is böngészhetnek az érdeklődők.

A délutáni szekciókban változatos témakörök köré szerveződtek a programok, a konferencia előadói mutatták be saját projektjeiket, életútjukat, jó gyakorlataikat, amelyek között helyet kapott az ELTE PPK-n folyó pedagógusképzés részeként a „Digitális technológiával támogatott tanulás és tanítás” című kurzus bemutatkozása, amit Bereczki Enikő Orsolya, Misley Helga és Rausch Attila, a Neveléstudományi Intézet oktatói-kutatói mutattak be a vadonatúj, ezúttal teltházas Kazinczy utcai, digitális eszközökkel frissen felszerelt tanteremben. A konferencián részt vevő előadások absztraktjai és bemutatkozó írásai elérhetők a Konferencia kötetében, további információ pedig a Digitális Konferencia hivatalos weboldalán olvasható.

Az ingyenes, regisztrációhoz kötött konferencia jövőre is folytatja útját, amire minden, a digitális oktatás iránt érdeklődő PPK-s kollégát várnak a szervezők akár előadóként, akár résztvevőként.

Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Digitális pedagógus konferencia Facebook oldalán.