Bízhatunk-e testérzeteinkben? - Könyvajánló

2021.01.27.
Bízhatunk-e testérzeteinkben? - Könyvajánló
Megjelent Köteles Ferenc egyetemi tanár "Body Sensations, the Conscious Aspects of Interoception" (Testérzetek - az interocepció tudatos vonatkozásai) című monográfiája, amelyben a szerző felhívja a figyelmet egyes gyógyszermellékhatások észlelésének veszélyeire, és a jóga pozitív hatásaira is. A kötet előszavát James W. Pennebaker, a téma egyik legelismertebb szakértője írta.

A Springer Nature gondozásában megjelent munka fókuszában az interocepció, vagyis a testből származó információk, például a szívdobbanások, a gyomormozgások vagy az izmok feszülésének észlelése áll. A téma kutatásának az ELTE PPK-n komoly hagyománya van, amit Ádám György professzor és Bárdos György professzor neve fémjelez. A kötet az interocepció evolúciós és élettani-anatómiai hátterének ismertetését követően kritikusan áttekinti az interocepció-kutatásban korábban és manapság használatos mérési módszereket és az ezekkel kapott eredményeket.

A szerző részletesen foglalkozik a testi történések észlelésének elméleti modelljeivel, köztük az ún. prediktív kódolásos elképzeléssel is. Külön fejezetekben gondolja végig azt, hogy az interocepcióval kapcsolatos friss eredmények hogyan változtatják meg a tünetképzéssel, az érzelmekkel, valamint a placebo- és nocebo jelenséggel kapcsolatos tudásunkat.

A monográfia egyik fő következtetése az, hogy a testi történések észlelése nagyon pontatlan, azt jelentős mértékben befolyásolja a pillanatnyi hangulati állapot, az adott helyzet által sugallt elvárások, korábbi tapasztalatok és sok más tényező is. Mindez különösen az egészségi állapot megítélése szempontjából bír gyakorlati fontossággal: egyes esetekben hajlamosak vagyunk tüneteket észlelni, máskor pedig határozott javulást tapasztalunk annak ellenére, hogy valójában egyik esetben sem történik semmi a testünkben. Az első esetet jól példázza a gyógyszermellékhatások egy része vagy a környezeti intoleranciák jelensége, a másodikat pedig a placebo-kezelést követően beálló észlelt javulás. Bár testi érzeteink nagyon erősek és meggyőzőek, ilyen esetekben - a közhiedelemmel ellentétben - kifejezetten veszélyes és káros lehet kizárólag ezekre támaszkodni. Más esetekben - például jógázás vagy különféle body-mind módszerek gyakorlása közben - a testre irányuló figyelem által felerősített testérzetek javítják a közérzetünket és a hangulatunkat, így kifejezetten jótékony hatással bírhatnak.

A kötet pályakezdő kutatók számára is érthető stílusban számol be a legfrissebb eredményekről, emellett az egyes fejezetek végén rövid, hazavihető üzeneteket nyújt laikusoknak és szakértőknek egyaránt.  

A Body Sensations, the Conscious Aspects of Interoception c. könyv ide kattintva megvásárolható.