A támogatások módja

A támogatások módja

Ki miben fog tudni segíteni nekem?

A kari koordinátor és a Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) közösen látja el a fogyatékossággal élő hallgatók speciális igényeinek kielégítését. Az egyetemi élettel és ösztöndíjakkal kapcsolatos ügyekben a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) esélyegyenlőségi biztosa segít.

I. A kari koordinátor

  • feladata a karon tanuló, speciális szükségletű diákok regisztrálása, majd a speciális szükséglet tanulmányi rendszerben való rögzítésének elintézése, és
  • a hallgatók igényeinek felmérése, azokról kari igazolás kiállítása, amivel a hallgató érvényesíteni tudja a jogait az oktatóknál.
  • Segít a tanulást támogató lehetőségek megkeresésében.
  • Szükség esetén segít a speciális szükséglettel összefüggésben felmerülő problémák kezelésében. Egyeztet az oktatásszervezőkkel, a Tanulmányi Hivatallal, az oktatókkal, tanácsot ad a hallgatók és az oktatók számára.
  • Kapcsolatot tart a SHÜTI munkatársaival és a HÖK esélyegyenlőségi referensével.
  • A koordinátor véleményezi a fogyatékossággal összefüggő tanulmányi kérelmeket.
  • Tájékoztat az aktuális tudnivalókról a oldalon.

II. Az ELTE Szolgáltatási Igazgatóság keretén belül működő Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) hivatott az egyes fogyatéktípusoknak megfelelő gyógypedagógiai segítségnyújtás megszervezésére (például útvonaltanítás vagy felolvasóprogram biztosítása látássérülteknek, jegyzetelő a hallássérültek számára, mozgáskorlátozottaknak segítségnyújtás a közlekedésben, az önellátási tevékenységekben). A bőséges szolgáltatási kínálat részeként kérhető tananyag-adaptáció, az Egyetemi Könyvtár digitális tananyagaihoz való hozzáférés biztosítása, a Neptun-használat megtanítása, az írásbeli munkák nyelvhelyességének javítása stb.

Személyi segítőt is itt igényelhet, aki segíthet akár a tanulásban, az ügyintézésben, a napi életvitel támogatásában stb.  A SHÜTI által nyújtott szolgáltatásokról itt olvashat.

III. A PPK (HÖK) esélyegyenlőségi referensének elérhetősége: esely@ppk.elte.hu. Segít a hallgatói élettel, ösztöndíjakkal, szociális támogatásokkal kapcsolatos ügyekben, a kari közösségek megszervezésében.

A PPK honlapján a megsegítés formáiról, a kapható támogatásokról és kedvezményekről részletesen itt tájékozódhat.

Bármely támogatás csak akkor vehető igénybe, ha az érintett hallgató speciális szükségletűként regisztrál. A regisztrációról és az igazolás módjáról itt olvashat.

2024.06.25.