Relaxációs videók egészségügyi dolgozóknak

2021.03.01.
Relaxációs videók egészségügyi dolgozóknak
Ingyenesen elérhető, az egészségügyi dolgozók pszichés jóllétét segítő relaxációs hanganyagokat fejlesztettek ki a MedSpot Alapítvány és az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék munkatársai a két szervezet szakmai együttműködésének keretében.

2020 decemberében indított közös kampányt a MedSpot Alapítvány és az ELTE PPK, hogy mentális segítséget nyújtson azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik már több hónapja a koronavírus-járvány frontvonalában küzdenek. Az együttműködés részeként a szakemberek most bizonyítottan hatékony módszerekre épülő hanganyagokat fejlesztettek ki, amelyek alkalmazásával csökkenthető a stressz.

Az önegyüttérzés módszerére épülő önsegítő hanganyag elősegíti, hogy együttérzéssel kezeljük önmagunkat, az általunk megélt eseményekre adott reakciókat. Ez pedig lehetővé teszi, hogy mások felé is együttérzéssel és empátiával közelítsünk, ami végső soron jobb minőségű kommunikációhoz vezet, így megszüntetve egy jellemző stresszforrást az életünkben.

A progresszív relaxáció ezzel szemben a feszítés-elengedés ellentétpárjára épülő relaxációs módszer. Különösen hasznos, az orvostudomány által is bevett technika például az inszomnia (álmatlanság), vagy éppen krónikus fájdalommal (erős fejfájás, hasi fájdalmak) járó betegségek esetében.

A közös munkában az ELTE PPK részéről Fülöp Emőke, Vizin Gabriella és Szőcs Henrietta vett részt.

A hanganyagok ingyenesen elérhetőek a MedSpot honlapján.