Az ELTE PPK a rangsorokban

2022.01.13.
Az ELTE PPK a rangsorokban
Az ELTE PPK képzései rendre vezető helyen szerepelnek a magyar és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. A hazai listák szerint évek óta karunk nyújtja a legjobb képzést a bölcsészet- és sporttudományi területen, a pszichológia pedig világviszonylatban is a legjobb 5 százalékba tartozik, megelőzve számos régiós versenytársat.

Nemzetközi viszonylatban

A U.S. News 2022-es felsőoktatási rangsora már a világ 158. legjobbjaként jegyzi az ELTE pszichológia képzését, amely egyedüli magyar egyetemként került be a pszichológia/pszichiátria kategória rangsorába. A kar a listán olyan régiós intézményeket utasított maga mögé, mint a Bécsi Egyetem, a brnói Masaryk Egyetem, a Varsói Egyetem, valamint a prágai Károly Egyetem.

A PPK pszichológia képzése az első 250 közé jutott a Times Higher Education egyetemi rangsorában, amely jelenleg a legszélesebb körű egyetemekről és felsőoktatásról készített felmérés a világon. A kar sporttudományos képzései szintén az élen járnak a 2022-es listán, a magyar egyetemek közül az ELTE kapta a legkiemelkedőbb értékelést ezen a területen.

Az ELTE a pszichológia kategóriában, előző évi helyezésén javítva, a 201-300. helyen szerepel a legrégebben megjelenő globális egyetemi rangsor, az Academic Ranking of World Universities („Shanghai-ranking”) 2021-es szakterületi listájában is. Ezzel a régió felsőoktatási intézményei közül megelőzte a hagyományos versenytársainak számító Varsói Egyetemet és a prágai Károly Egyetemet, valamint egy kategóriába került az egyik legnagyobb magánintézménynek számító lengyel SWPS Egyetemmel.

Itthon

Az ELTE PPK bölcsészettudományi és a sporttudományi képzési területen is vezeti az országos listát az elmúlt három év teljesítménye alapján, az UNI in & out 2022 címmel kiadott, a hazai felsőoktatási intézményeket és képzéseiket bemutató kiadvány szerint. A bölcsészettudományon belül évek óta a pszichológia a legnépszerűbb szak, és a végzettséget szerzők közül a legmagasabb havi bruttó átlagkeresetre is az ELTE PPK diplomásai számíthatnak. A sporttudományok terén a kar ismét lekörözte a jól ismert, nagy létszámú sportos képzőhelyeket.

Továbbra is a PPK vezeti az országos hallgatói kiválósági listát bölcsészettudományi területen a HVG 2022-es toplistája szerint. Ez azt mutatja, hogy a kar szakjait jelölték meg legnagyobb számban első helyen a bölcsész képzések iránt érdeklődő középiskolások, és a felvételi pontátlag is itt volt a legmagasabb. Emellett karunk a gazdaságtudományi kategóriában is bekerült a legjobb tíz közé, itt a harmadik legmagasabb volt a bejutók pontátlaga.