Átfogó kézikönyv jelent meg a sportteljesítmény-elemzésről

2020.01.29.
Átfogó kézikönyv jelent meg a sportteljesítmény-elemzésről
Essentials of Performance Analysis in Sport címmel jelent meg a sportteljesítmény-elemzés átfogó kézikönyve, amelynek egyik szerkesztője Dancs Henriette, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely habilitált egyetemi docense.

A teljesítményelemzés egy interdiszciplináris, alkalmazott sporttudományi terület, amely napjainkra a sporttudomány szerves részévé vált, főként az Egyesült Királyságban, Észak Amerikában és a Brit Nemzetközösség országaiban. Élvonalbeli csapatok minden sportágban szerte a világon egyre nagyobb igényt mutatnak arra, hogy a teljesítményelemzés lehetőségeit alkalmazva objektív visszajelzésen alapuló célirányos és individualizált felkészülést biztosítsanak sportolóiknak. 

Az edzésfolyamatban a sportteljesítmény-elemzés elsődleges célja a megbízható, objektív, mérhető, számszerűsített adatok nyújtása az edzőnek és a sportolónak az edzésen és mérkőzéseken nyújtott teljesítményükről. Ez a játékosok technikai – taktikai, kondicionális és koordinációs képességszintjére vonatkozó szempontok célirányos javítása és/vagy a pozitív-kívánatos teljesítménykomponensek megtartása, megerősítése érdekében történik.

A most megjelent mű ezen alkalmazott sporttudományi terület összegző és aktuális tudástárának tekinthető. A Routledge (Taylor and Francis, New York) kiadásában megjelent kötet a szakma legelismertebb kutatóinak és elemzőinek tanulmányait tartalmazza. A 28 fejezet részletesen kifejti a sportteljesítmény-elemzés számtalan aspektusát, több sportághoz kötődően. Bemutatja a teljesítményindikátorok szerepét, a technológia releváns alkalmazási lehetőségeit, az adatbázisok és teljesítményprofilok kialakításának szempontjait, a sportmozgások biomechanikai elemzésének vonatkozásait, valamint felvázolja a visszacsatolás sportpedagógiai aspektusait a sportolók edzésfolyamatában.

A könyv megvásárolható és letölthető a kiadó honlapján.