Interkulturális szakértőket képez az ELTE PPK: 2021 őszétől levelezőn is!

2021.01.18.
Interkulturális szakértőket képez az ELTE PPK: 2021 őszétől levelezőn is!
Tudtad, hogy Európában kevés olyan egyetemi képzési program van, mint amilyen az ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézetében, és ezért a magyar diákokon kívül a föld minden tájáról (Indonéziától Indiáig, Irántól és Jordániától Törökországig, Olaszországtól Hollandiáig, Ukrajnától és Kazahsztántól az Egyesült Államokig)  kifejezetten azért jönnek a fiatalok Budapestre, hogy elvégezzék a társadalmi befogadás tanulmányok MA-t? A Magyarországon egyedülálló egyetemi képzés hallgatói napjaink egyik legaktuálisabb kérdésével, a kultúrák, nemzetek, kisebbségek beilleszkedésének és együttélésének nehézségeivel foglalkoznak.

Ha szeretsz sokféle különböző emberrel együtt dolgozni, másoknak segíteni, ismeretlen világokat felfedezni, ha érdekelnek napjaink forró témái, mint például a kultúrák, nemzetek, kisebbségek találkozásának, együttélésének kérdései, a globalizáció, migráció következményei és az integráció lehetőségei, jelentkezz az ELTE PPK Társadalmi befogadás tanulmányok mesterszakára!

A képzésről

Nálunk, az ELTE PPK Interkulturális Pedagógiai és Pszichológiai Intézetében átfogó tudást szerezhetsz a kulturális és kultúraközi pszichológia, a multikulturális tanulmányok és az interkulturális pedagógia, valamint a kapcsolódó tudományágak terén. Néhány nagyobb téma, ami még akkor is érdekelhet, ha esetleg később más terveid is vannak: az emberi viselkedés és gondolkodás kulturális sajátosságai, a kultúra dimenziói, a gyermekfejlődés és a szocializáció a különböző kultúrákban, a társadalmi nemek, a multikulturális és kisebbségi oktatás, az interkulturális tanácsadás módszerei, a resztoratív konfliktuskezelés, az emberi és a kisebbségi jogok, a társadalmi integráció.képzés interdiszciplináris, így az egyes kurzusok során a témák antropológiai, emberi jogi, pedagógiai, pszichológiai és szociológiai vonatkozásaival is megismerkedhetsz.

Nagy súlyt fektetünk a gyakorlati ismeretek átadására is: a négy félév során számos tréningen, valamint iskolai és terepgyakorlaton vehetsz majd részt. A képzés második felében, az elméleti felkészítés után bekapcsolódhatsz először egy oktatási vagy nevelési intézmény, majd a terepgyakorlat tárgy keretében egyéb intézmények, vállalatok, civil szervezetek munkájába is.

Az itt meg szerzett kompetenciák révén tudatosan fogod kezelni a társadalmakban megjelenő értékek sokféleségét, és képes leszel elősegíteni a különböző kulturális háttérrel rendelkezők és a különféle kisebbségi és többségi csoportok együttműködését. Elemezni tudod majd az előítéletek társadalmi okait, és aktívan hozzájárulhatsz a társadalmi egyenlőséget szolgáló törekvésekhez.

Lehetőséged van arra is, hogy mindezt a tudást és a sokféle képességet munka mellett, levelező képzés keretében sajátítsd el, az órákat péntek délutánonként és szombatonként tervezzük tartani.

Megszerezhető végzettség: okleveles társadalmi befogadás tanácsadó

A képzési idő: 4 félév

A jövőd

Végzett hallgatóként elhelyezkedhetsz nemzetközi vállalatoknál, a közjót szolgálni hivatott intézményekben, a szociális ellátórendszer legkülönbözőbb területein, és a társadalmi kérdésekkel foglalkozva például a társadalmi integrációt segítő szervezeteknél is. Már ma is keresik az interkulturális kérdésekben jártas szakembereket a bankoknál, nemzetközi vállalatoknál, a közigazgatásban, a hazai- és nemzetközi iskolákban, a civil szervezeteknél, a médiában, akiknek feladata lehet például:

  • a magyarok nemzetközi képzési és munkapiaci mobilitásának segítése
  • a hazai egyetemeken tanuló nemzetközi diákok beilleszkedésének támogatása
  • az olyan hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, amelyek jelenleg az előítéletek, a diszkrimináció miatt hátrányt szenvednek
  • halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatása tanodákban
  • a hazai kisebbségi csoportok, a menekültek és letelepedni szándékozók integrációjának segítése
  • mediáció
  • a külföldi munkavállalók munkahelyi beilleszkedésének elősegítése
  • a munkahelyi sokszínűség menedzselése

Az interkulturális pszichológiai és pedagógiai ismeretek birtokában a diploma megszerzése után lehetőséged van a pszichológiai vagy a neveléstudományi doktori képzésbe való bekapcsolódásra vagy a kar szakirányú továbbképzéseiben való részvételre is.

A felvételiről és a képzésről bővebben>>>

Kapcsolódó hírek:

Üzenetek hallgatóinktól