Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Innováció a testnevelésben és a gyógytestnevelésben

Sikeres konferenciát rendezett 2019.február 8-án az ELTE PPK Sporttudományi Intézet-Szombathely, karöltve a Nemzeti Pedagógus Karral (NPK). A „Tehetsz érte(d)?! címet viselő rendezvényre az észak-nyugat dunántúli régióból 117 sportszakember - testnevelő, gyógytestnevelő, egészségfejlesztő tanár - regisztrált. 
Az eseményt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke - Horváth Péter - nyitotta meg. Ezt követően az ELTE PPK dékánhelyettese Fábri György köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte a sport fontosságát az oktatási-nevelési folyamatokban. A köszöntők sorát a házigazda intézet nevében H. Dr. habil. Ekler Judit intézetvezető asszony folytatta. Végül, de nem utolsó sorban Vezér Kata a Nemzeti Pedagógus Kar Testnevelés, gyógytestnevelés és sport tagozatának elnöke üdvözölte az NPK elnökségének megjelent tagjait.

A délelőtti program előadásokkal folytatódott. Elsőként Prof Dr. Ihász Ferenc, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet oktatója elemezte az iskolás korú gyermekek kondicionális állapotának mutatóit. Őt Dr. Nagyváradi Katalin - szintén a házigazda intézet oktatója – követte, aki néhány új, a hagyományostól eltérő, a gyógytestnevelésben is használható tesztet mutatott be a hallgatóságnak. H. Dr. habil Ekler Judit a projekt testnevelésben betöltött motivációs szerepéről, Vezér Kata pedig a kéttanáros modell alkalmazhatóságáról beszéltek. Szó esett a gyógytestnevelés NAT-ba történő visszavezetéséről is Dr. Simon István Ágoston előadásában.

Délután a gyakorlati foglalkozásokra került sor. Ezek keretében a résztvevők megismerkedhettek a Spinal mouse nevű biomechanikai mérőeszközzel, amely alkalmas a gerinc alakjának, mobilitásának-, minden egyes csigolyarészlet helyzetének és mozgásának-, tartási kompetencia vagy elégtelenség-, a gerinc síkjainak, kisízületeinek elemzésére, és a gerinc kóros mozgékonyságának kimutatására. 
A szakmai napot a sportcsarnokban illetve a gimnasztika teremben zárták a konferencia résztvevői. Az előbbi helyszínen Biróné Dr. Ilics Katalin és Tóth Enikő, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet oktatói, a szerény eszközellátású iskolák számára adtak tippeket, vagyis, hogy hogyan helyettesíthetők a fitnesz-piacon drágán megvásárolható termékek. A gimnasztika teremben egy „21. századi” gyógytestnevelés óra zajlott Laki Ádám (ELTE PPK Neveléstudományi Doktori iskola, doktorandusz) vezetésével. A bemutató foglalkozáson különféle elváltozások terápiás lehetőségeit mutatták  be TRX és okostelefon segítségével.

Szöveg: Dr. Nagyváradi Katalin
Képek: Hurtik Péter János

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2019.02.11.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 április Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
ELTE Logo