Élen a Figyelő rangsorában a PPK

2019.11.26.
Élen a Figyelő rangsorában a PPK
Bölcsészet- és sporttudományi képzési területeken is az ELTE PPK nyújtja a legjobb képzést a Figyelő országos felsőoktatási rangsora szerint. A bölcsészettudományi képzések közül az ELTE PPK pszichológia alapszakja a legnépszerűbb, a sporttudomány terén pedig a PPK sport- és rekreációszervezés vonzza a legtöbb hallgatót. A magyarországi egyetemek képzési területenkénti rangsorát minden évben az Oktatási Hivatal adatai alapján állítják össze a szerkesztők.

A bölcsészettudományi képzési területen országosan első helyen szerepel az ELTE PPK, megelőzve az ELTE BTK-t, a harmadik helyen pedig a SZTE BTK áll. A legnépszerűbb bölcsész alapszakok országosan a pszichológia, az anglisztika és a közösségszervezés, melyek közül kettő karunk szakkínálatában is szerepel mind budapesti, mind szombathelyi képzési helyszínünkön. A bölcsészettudományi képzések közül 2019-ben az ELTE PPK pszichológia szakára volt a legnehezebb bekerülni: 447 ponttal itt volt a legmagasabb a ponthatár, de a közösségszervezés szakon is a PPK képzésre kellett a legtöbb (356) pont. A kiadványból az is kiderül, hogy a pszichológia alapszakon végzettek közül az ELTE PPK-s diplomával rendelkezők számíthatnak a legmagasabb kezdőfizetésre. Az itt végzett frissdiplomások jellemzően HR generalistaként, vagy pszichológus tanácsadóként helyezkednek el, sokan pedig mesterképzésen folytatják tanulmányaikat.

A sporttudományi képzések terén is az ELTE PPK vezeti a Figyelő országos listáját, maga mögé utasítva a szakterület olyan hagyományos intézményeit, mint a Testnevelési Egyetem vagy a PTE ETK. Az első helyes jelentkezések alapján a sport- és rekreációszervezés alapképzés rekreációszervező és egészségfejlesztő szakiránya az ELTE PPK-n a legnépszerűbb az országban: első helyen 148 fő adta be ide a jelentkezését, közülük 107 fő nyert felvételt, ezzel az ELTE PPK-n indulhatott a legnagyobb létszámmal ez a szakirány. Ugyancsak az ELTE PPK fogadta a legtöbb (101 fő) sportszervező szakirányos hallgatót is. A szakokra a következő évben is lehet jelentkezni mind Budapesten, mind Szombathelyen.

Emellett az ELTE PPK edző alapképzése, valamint az osztatlan tanárképzésben választható testnevelő tanár és gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szak is népszerű. Az ELTE testnevelő tanár szakára 2020-ban már nemcsak Szombathelyre, hanem Budapestre is lehet jelentkezni, ahol az ELTE széles tanárszakos kínálatából választhatnak szakpár maguknak a testnevelő tanárnak készülők.  

Az intézményi abszolút rangsorban az ELTE az 5. helyen áll a BCE, az ATE, BME és a SE mögött.