Családbarát Szülészet - Fórum

2019.06.06.
Családbarát Szülészet - Fórum
A Családbarát szülészet elnevezésű szakmaközi egyeztető fórum 2019. június 4-én Prof. Dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának védnöksége mellett zajlott. A rendezvényre a Semmelweis Mozgalom, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék és az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szak szervezésében került sor, helyszínül az ELTE PPK Pszichológiai Intézete szolgált.

Prof. Dr. Horváth Ildikó nyitóbeszédében családbarát szülészetek létrehozását jelölte meg elérendő célként, valamint rámutatott olyan fontos bio-pszicho-szociális tényezők fontosságára, mint a jó szülésélmény, amely többek között a család hosszú távú egészségét és a testvérek születésszámát is meghatározza. 

Demetrovics Zsolt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy az ELTE adhat otthont ennek a rendezvénynek, és az interdiszciplinaritás és integrációs folyamatok fontosságát emelte ki. 

Csomóné Lindmayer Katalin a Semmelweis Mozgalom alapítója, egyben az esemény főszervezője az aranyalap, vagyis az aranyórá(k) fontosságát emelte ki, amely biológiai normaként értelmezendő, és az emberiség túlélésének záloga. 

Prof. dr. Varga Katalin az ELTE Pszichológiai Intézet Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője a SzüléSzületéS minőségére, annak hatásaira hívta fel a figyelmet, és a folyamatot szabályozó bio-pszicho-szociális mechanizmusokról, többek között a természetes oxitocin jótékony hatásairól, illetve a rutinszerűen adagolt szintetikus oxitocin negatív következményeiről beszélt. 

A rendezvényen előadást tartott továbbá:

Ékes Ilona – ERGO elnök, a Semmelweis Mozgalom védnöke
Szőnyi Kinga – elnök, Magyar Asszonyok Érdekszövetsége
Bábiné Szottfried Gabriella - elnök, Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat
Nyulas Jolán – szülésznő, az Év Szülésznője 2019
Schanda Mónika – bába, IBCLC laktációs szaktanácsadó, MindenholJó Bábapraxis
dr. Bálint Balázs – szülészorvos
drVárady Erzsébet - csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC
Rózsa Ibolya – IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus, az Anyatejút Tudásközpont alapítója
dr. Nádor Csaba – koraszülött- és gyermekgyógyász, Melletted a helyem Egyesület
Besszer Mónika - szakoktató, egészségügyi menedzser, egészségtantanár, kranioszakrális és TSMT terapeuta
Frankó Évi – terapeutaközgazdász, marketing- és kommunikációs szakember
Komjátiné Bartos Nóra - védőnő a NOE képviseletében

Az előadók az egységes irányelvek megalkotásának, rendszerszintű bevezetésének és minőségbiztosításának kialakítását hangsúlyozták, a legfrissebb nemzetközi ajánlásokra támaszkodva. Kiemelték a szemléletváltás szükségességét, amely mind az oktatás mind a továbbképzések terén, és főként a hétköznapi gyakorlatban nélkülözhetetlen. Az előadások zárásaként Dr. André Lalonde a FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) képviseletében a 2018-ban közzétett ICI (International Childbirth Initiative) 12 pontjáról beszélt videóüzenetében, amely itt olvasható részletesen: https://drive.google.com/file/d/1FTDAcnN86lmupA9MWR1k7YKiyoOLFg_l/view

Végül az előadók, egyben a kerekasztal résztvevői, kötetlen beszélgetés során a hallgatóság kérdéseire válaszoltak. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a SzüléSzületéS minőségéért történő Séta nyitónapján,  június 28-án délelőtt 11:00 órakor. 

Részletek: http://szulesszuletes.hu/aktualis/2019-3/

Továbbá a Kutatók Éjszakája keretein belül a SzüléSzületéS Éjszakáján is találkozhatunk előadások, workshopok keretein belül 2019. szeptember 27-én, péntek este.