Segítség a földrengés érintettjeinek

2023.02.15.
Segítség a földrengés érintettjeinek
Február elején a Richter-skála szerinti 7.8-as erősségű földrengés rázta meg a Közel-Keletet, a katasztrófa áldozatainak száma a friss adatok szerint meghaladta a 40 ezret. Az ELTE mély együttérzését fejezi ki a tragédiában érintetteknek, egyben szolidaritásáról biztosítja törökországi és szíriai hallgatóit.

Az egyetem arra kéri oktatóit, hogy fokozott empátiával és figyelemmel forduljanak a Törökországból és Szíriából érkezett hallgatók felé. Jelen helyzettel kapcsolatban rámutat: az ELTE hallgatói követelményrendszerének 143. §-a alapján a hallgató családi és életkörülményeit befolyásoló rendkívüli és bizonyított események esetén bizonyos esetekben méltányosságot kérhet az adott kar dékánjától egyes kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban azzal a megkötéssel, hogy a tanulmányokat mindenképpen teljesítenie kell. 

Azok az érintett hallgatók, akik úgy érzik, hogy lelki segítségnyújtásra van szükségük, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán működő Életvezetési Tanácsadóhoz fordulhatnak, ahol felkészült szakemberek angol nyelvű, 1–3 alkalmas személyes és online konzultáción segítenek megküzdeni a helyzettel.

Az egyetem ezúton is szeretné felhívni a közösség figyelmét azokra a humanitárius akciókra, amelyeken keresztül segítséget nyújthatnak a tragédia kapcsán. Az ELTE BTK török szakos hallgatóinak kezdeményezésére az egyetem több hallgatói önkormányzata is részt vesz már a Török Nagykövetség gyűjtésében. Az adományozni szándékozó hallgatókat arra kérik, hogy elsősorban tisztálkodószereket, női higiéniás termékeket, gyógyszereket és egészségügyi cikkeket, illetve tartós élelmiszereket, sátrakat, takarókat, hálózsákokat hozzanak a gyűjtőpontokra, mivel ruhaneműből már hatalmas mennyiség érkezett.

A gyűjtőhelyek listája hamarosan bővülni fog, addig az ELTE egyelőre a Bölcsészettudományi Kar HÖK-irodájában várják a felajánlásokat (1088 Budapest, Múzeum krt. 4. H épület, nyitvatartás hétköznapokon 10:00–15:00 között, további információ: +36 1 485 5200/5470-es mellék).

Borítókép: Google