PPK-sok a világ legjobb pszichológiatudósai között

2024.05.28.
PPK-sok a világ legjobb pszichológiatudósai között
A Research.com 2024-es, legjobb tudósokat összegző listájának pszichológia kategóriájában három PPK-s kutató is szerepel. Országos szinten Demetrovics Zsolt 3., Szabó Attila 15., Urbán Róbert pedig 19. a rangsorban.

A Research.com 2014 óta minden évben közzéteszi a világ legjobb tudósait összegző nemzetközi rangsorát. A 166 880 kutatói profil elemzésekor a sorrend felállítása az úgynevezett D-index alapján történik, ami a publikációk és az idézések számát veszi figyelembe. A legeredményesebb kutatók listája tudományterületekre, illetve országokra lebontva is megtekinthető.

A pszichológia tudományterületén, ahol több mint 24 750 profilt elemeztek, idén 19 magyar kutató szerepel a világ legjobbjai között. Ebből három kutató is az ELTE PPK-t képviseli: Demetrovics Zsolt világszinten a 1244., országosan a 3. helyen; Szabó Attila világszinten a 6863., országosan a 15. helyen szerepel; Urbán Róbert pedig világszinten 7873., míg Magyarországon a 19. legeredményesebb pszichológiakutató.

Demetrovics Zsolt a Pszichológiai Intézet egyetemi tanára, a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming vezetője, az MTA levelező tagja. Fő kutatási területe a szerhasználati és viselkedéses függőségek epidemiológiája és kezelése. 2022-ben és '23-ban is a világ legtöbbet idézett kutatói közé került a Highly Cited Researchers összesítése alapján.

Szabó Attila az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára, az MTA doktora. Kutatásai érintik többek között a viselkedéses függőségeket, a placebo-jelenséget, valamint a sport és a mentális jóllét kapcsolatát. A Stanford Egyetem 2022-es rangsorában a legmagasabb idézettségi mutatót produkáló tudósok közé választották.

Urbán Róbert a PPK Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára, az MTA doktora. Az egészségpszichológia területén belül főként az egészségmegőrzésről és a dohányzásról, az arról való leszokásról publikál tanulmányokat, illetve foglalkozik viselkedéses addikciókkal is. Könyvei fontos részét képezik a hazai egészségpszichológiai szakirodalomnak.

Az ELTE-ről további két kutató szerepel még a magyarországi listán: Miklósi Ádám 1., Csányi Vilmos 12. helyen végzett országos szinten. A teljes lista ezen a linken található.