Öreg fiatalok - Fiatal öregek

Öreg fiatalok - Fiatal öregek
01/20

2021. január 20. 17:00 - 18:30

Online

01/20

2021. január 20. 17:00 - 18:30

Online


Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt az Öreg fiatalok – Fiatal öregek interdiszciplináris online előadásra. 

Az előadás részletei

Időpont: 2021. január 20. 17 óra 

Helyszín: Online, Zoom-link

A részvétel ingyenes.  

Az 'Interdiszciplináris beszélgetések az ELTE PPK-n' rendezvénysorozat célja a lélektani kérdésekről szóló gondolkodás perspektíváinak tágítása, minél több társtudomány bevonásával való komplex megközelítése. Ezekre a beszélgetésekre az adott tudományterületen elismert szakembereket hívunk meg, ezzel is szélesíteni kívánjuk a részt vevő közönség látókörét. A beszélgetéssel nem titkolt célunk a témákról folyó diskurzus folytatása, immár nem formalizált keretek között. 

A beszélgetés résztvevői: 

Prof. Dr. Bárdos György, professor emeritus, pszichofiziológus, ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet 

Tisza Kata, öregedéskutató, interkulturális pszichológia szakértő, élethelyzeti krízis-coach 

Moderátor:

Kiss Dániel személyközpontú pszichológus, az Újbudai Pszichológiai Műhely vezetője, az ELTE PPK doktorandusza

>>> Facebook esemény 

A témáról röviden 

Az öregedés mint folyamat, az evolúció terméke, jelen tudásunk szerint – sajnos – nem visszafordítható és nem megállítható. Ugyanakkor, úgy tűnik, lassítani, és az életminőségen javítani már mai tudásunk szerint is lehetséges. Az öregedést ma már szerencsére nem kell betegségnek tekinteni, amit az is mutat, hogy az átlagéletkor az egész világon folyamatosan emelkedik. A gerontológia, azaz öregedéstudomány egyre több helyet követel magának a tudományok között, eredményei pedig lassan, de biztosan bevonulnak a mindennapi életünkbe is. Noha az öregedésben jelentős a genetikai tényezők szerepe, legalább ekkora jelentősége van az életmódnak is. Ha megismerjük az öregedés folyamatát, mechanizmusait, a fontosabb tényezőket, sokat tehetünk azért, amit úgy hívnak: szépen öregedni! A beszélgetésben foglalkozunk az ageizmussal, illetve azzal a fontos gyakorlati szemponttal is, hogy az öregedéskutatásból mi az, ami a pszichológus, illetve a gyakorló coach praxisában hasznosítható. 

Az eseménysorozat szervezőbizottsága: 

Következő előadás témája: 

Tudattalan-elméletek: a tudat határain túl 

A beszélgetésen a tudat és a tudattalan problémáját járjuk körbe a fenomenológia, a pszichoanalízis és a kognitív idegtudomány legújabb eredményei nyomán. Olyan izgalmas kérdéseket feszegetünk, hogy van-e egyáltalán tudat? Nem csupán attribúció-e, amire megtanítanak minket szüleink? A „forró, szaftos és lassú” pszichoanalitikus és a ”száraz, hideg és gyors” kognitív tudattalan hogyan fér meg egymással, és hogyan viszonyulnak ezek a fenomenológia „prereflektív tartományaihoz”? Megalapozza a személyiségünket vagy opponál nekünk, elgáncsol minket saját tudattalanunk? Szélmalomharc-e vagy reális projekt, hogy a tudat minél több területet hódítson el a tudattalan rejtélyes fennhatósága alól? Tudattalan mozgatórugóink démonaink-e vagy kreativitásunk zálogai?