ELTE PPK STI Terhelésélettan laboratórium

ELTE PPK STI Terhelésélettan laboratórium
Az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely (STI) 2009-ben alakult Terhelésélettan laboratóriumában a Mészáros János Alkalmazott Terhelésélettan Kutatócsoport végzi oktatási és szolgáltatási célú vizsgálatait.

Cím: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.

Kettős funkciójának megfelelően a laboratórium az Intézet edző BSc, rekreáció és életmód BSc, sportszervezés BSc, valamint testnevelőtanár szakos hallgatói számára a kötelező gyakorlat egyik helyszíne, ahol a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatják az élettan, anatómia vagy edzéselmélet órákon tanultakat.

A laboratórium szolgáltatásait emellett sportcsapatok, sportegyesületek is igénybe vehetik, amelynek keretében a labor munkatársai különféle paraméterek (terhelésélettan, testösszetétel, állóképesség, testtartás, aktuális teljesítmény) meghatározásával segítik az edzők munkáját.

A korszerű mérőeszközökkel és műszerekkel felszerelt komplexumban többek között az alábbi mérések végezhetők:

Terhelésdiagnosztika

A rendszerint edzésre, az állóképesség fejlesztésére használatos futópad, valamint a kajakergométer lehetőséget biztosít a sportolók különböző élettani jellemzőinek mérésére is. Miközben az eszközökön folyamatosan adagolják a terhelést, mellkaspánt segítségével figyelik az EKG-t, a pulzusszámot, illetve nyugalmi és terheléses vérnyomást is mérnek. Az arcra rögzített maszk (spiroergométer) pedig az oxigénfelvétel és a szén-dioxid leadás monitorozását teszi lehetővé. A kapott értékekből többek között a szív balkamrai teljesítményére és az aerobkapacitásra vonatkozó következtetéseket lehet levonni.  Ezek alapján a labor munkatársai személyre szabott felkészülési tervet tudnak összeállítani a sportolók és edzőik számára.

Erőplatós vizsgálatok

Az erőplató rendkívül sokoldalú mérőeszköz: vizsgálhatóak vele a láb különféle erőtípusai, a láb erőálló-képessége és a különféle lábdeformitással szenvedők, például a lúdtalpasok, az X-lábasok, az O-lábasok egyensúlyozó képessége. Emellett a gyerekek fejlődését/fejlesztését is nyomon tudják vele követni.

A mérleg meghatározza az alany felugrásával kapcsolatos paramétereket, így a felugrás sebességét, erejét, magasságát, amelyekből kikövetkeztethető, hogy a próbázó lábereje milyen állapotban van. A platón egy lábon állva számszerűsíthető az egyensúlyozási képesség is, amelynek a sérülés utáni rehabilitációban van kiemelt szerepe.

A gerinc funkcionális vizsgálata

A Terhelésélettani laboratóriumban rendelkezésre álló gerincegér az egyik legkorszerűbb gerincdiagnosztikai eszköz, amellyel a gerinc alakját és működését vizsgálják. Nagy előnye a röntgennel szemben, hogy sugárzásmentes felvételeket készít a gerincoszlopról, így bármikor alkalmazható. A Magyarországon még kevés helyen elérhető készülék kiválóan alkalmas tréningek, rehabilitációs tornák eredményeinek monitorozására, önálló diagnózis felállításához azonban nem elegendő.

   

Polar Team pro teljesítménymérés

A tudatos edzéstervezéshez nélkülözhetetlen pulzusmérést a labor munkatársai mellkasjeladóval ellátott pulzusmérő eszközzel végzik, amely a szív elektromos tevékenységét alakítja át pulzusértékekké, így objektívebb képet ad a pulzusmérő óráknál. A mellkaspánt egy szoftverrel van összekötve, így a monitoron vagy tableten folyamatosan nyomon követhető az alany sportoló teljesítménye, ami lehetővé teszi az edzők számára, hogy azonnal beavatkozzanak az edzés intenzitásba.

Kapcsolódó cikkek