Aczél Balázs cikke a Nature Human Behaviour-ben

2020.02.25.
Aczél Balázs cikke a Nature Human Behaviour-ben
Aczél Balázs, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kutatója által vezetett nemzetközi szakértői csapat közölt összefoglaló írást a bayesiánus statisztika használatáról a Nature Human Behaviour című szaklapban.

Egyre növekszik azoknak a kutatóknak az aránya, akik megismerik és használják a Bayesiánus statisztikát. Ennek egyik oka az, hogy a tradicionális elemzési technikákkal szemben itt meghatározható, hogy a megfigyelések milyen mértékben támogatják vagy ellenzik hipotéziseiket. E megközelítésmód további térhódítását azonban lassítja, hogy a kutatóknak minden esetben több gyakorlat közül kell eldönteniük, hogy adataikra melyiket fogják alkalmazni. Az Aczél Balázs által összehívott, a társadalomtudományokban vezetőnek tartott bayesiánus statisztikusokból álló szakértői csapat tagjai a munka során kifejtették álláspontjukat a legfontosabb vitakérdéssel kapcsolatban. A Nature Human Behaviourben megjelent cikk a szakértők konklúzióját közli, mely szerint a kutatók nem spórolhatják meg, hogy megértsék a használt statisztika logikáját, mert csak ez segíthet nekik abban, hogy felelősen következtetéseket tudjanak levonni az adatokból a hipotéziseikre vonatkozóan.

A cikk itt érhető el:

Discussion points for Bayesian inference

Balazs Aczel, Rink Hoekstra, Andrew Gelman, Eric-Jan Wagenmakers, Irene G. Klugkist, Jeffrey N. Rouder, Joachim Vandekerckhove, Michael D. Lee, Richard D. Morey, Wolf Vanpaemel, Zoltan Dienes and Don van Ravenzwaaij