A Covid19 hatása a sportra, az oktatásra és az életmódra

Beszámoló a III. Sport – Tudomány – Egyészség konferenciáról

2020.11.17.
A Covid19 hatása a sportra, az oktatásra és az életmódra
Az idei év friss kutatási eredményeit mutatták be az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének III. Sport – Tudomány – Egyészség konferenciáján 2020. november 11-én. Az online esemény előadói a Covid-19 járványnak a sportra, a testnevelés oktatására és a sportgazdasági területekre gyakorolt hatását járták körül.

Közel kétszázan vettek részt a III. Sport – Tudomány – Egyészség konferencián, ahol 14 előadó, köztük a kar sportszakos hallgatói és doktoranduszai elemezték a pandémia eddig kevésbé feltárt, a sportra, az életmódra és a testnevelés oktatására gyakorolt hatását. Bevezető előadásában Bárdos György professzor kiemelte, hogy a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban számtalan hír, elemzés érhető el, amelyek elsősorban a megbetegedettek számáról, a gyógyítás kérdéseiről, esetleg a gazdasági és szociális következményekről szólnak. Arról azonban keveset tudunk, hogyan befolyásolja az egyes emberek életmódját a pandémia: milyen következményei vannak a home-office jellegű otthoni munkának, a távoktatásnak, a korlátozásoknak, vagy éppen a fertőződéstől való félelemnek. A PPK professor emeritusa olyan lehetséges kutatási témákat vetett fel, mint a személyes kapcsolatrendszer „elektronizálódása”, elszegényedése; a vásárlási szokások átalakulása; a testmozgás, alternatív képzések, közösségi események szinte teljes elmaradása. Hangsúlyozta, érdemes foglalkozni a táplálkozási szokások bizonyos mértékű elszegényesedésével, és a „szabadidő” fogalmának átváltozásával is.

A bevezető előadást követően három kisebb, eltérő tematikájú blokk követte egymást. Az első rész a testnevelés digitális oktatásának dilemmáira fókuszált, majd ezt követte a rekreáció és a korlátozások kérdésköre, végül a sportgazdaság egyes szegmenseinek bemutatása a járvány idején.

Az Intézet saját oktatói mellett az ELTE szombathelyi Sporttudományi Intézet munkatársai is bemutatták kutatásaikat, és érkeztek vendégelőadók a Miskolci Egyetemről, valamint a Semmelweis Egyetem Pető András Karáról.

Az előadásokból lészült absztrakt kötetet ide kattintva érheti el.

Kapcsolódó hírek és események