Tudatosan Jó

2023.03.31.
Tudatosan Jó
Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Zsirai Viktória, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar hallgatója mutatja be a társadalmi vállalkozásokat célzó projektötletét.  

Mesélj az ötletetekről, miért egyedi? 

A Tudatosan Jó platform a társadalmi kérdések iránt érzékeny vásárlók számára készül – színes történeteken keresztül mutatja be a társadalmi cél érdekében működő vállalkozásokat, és elérhetővé teszi a termékeiket – ezzel a szervezeteknek is segít nagyobb ismertséget, több bevételt elérni. Az ötlet egy kutatásból jött, ami arról szólt, hogy az emberek nagy többsége szívesen vásárolna társadalmi céllal működő vállalkozásoktól, azonban ezeket nagyon kevesen ismerik. Itt az ideje, hogy mindenki megismerje őket.

Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka?

Vannak a csapatban kijelölt feladatkörök, de az ötletelésben, megfejtésben mindenki részt vesz. Egyelőre csak online megbeszéléseket tartottunk, de lassan ideje lesz szervezni egy személyes találkozót is, hogy kiderüljön, hogy nem csak válltól felfelé létezünk.

Ki a szolgáltatás célcsoportja?

A szolgáltatás célcsoportját a társadalmi problémákra érzékeny tudatos vásárlók jelentik, akik szívesen vásárolnak jó minőségű termékeket fontos ügyeket képviselő vállalkozásoktól. Az üzleti tervet a társadalmi vállalkozásokkal történő egyeztetések során alakítjuk ki, ezért ez még alakulóban van.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása során? Melyek a további terveitek?

A legnagyobb kihívás talán az, hogy az egyetemi tanulmányok és más feladatok mellett időt találjunk a projektre. De ez sem lehetetlen, főleg, hogy a csapat nagyon jó problémamegoldásban. A júniusra tervezett indulás után folyamatosan szeretnénk bővíteni a szolgáltatást új elemekkel, illetve fontos cél a nemzetközi lehetőségek felmérése, mert nem csak Magyarországon vannak társadalmi céllal működő műhelyek.


A „Tudatosan Jó - Közös platform társadalmi vállalkozások termékei számára” csapat tagjai:

Projektgazda: Zsirai Viktória (ELTE PPK)
Csapattagok: Dudás Norbert (Budapesti Corvinus Egyetem), Rácz Dorottya (Széchenyi István Egyetem), Wagner Martin (Óbudai Egyetem), Szombath Kitti (Budapesti Corvinus Egyetem)
Mentor: Putzer Petra, vállalkozásfejlesztési mentor