Pszichológiai beszélgetőkörökkel a koracsaládokért

2020.11.20.
Pszichológiai beszélgetőkörökkel a koracsaládokért
Koraszülött gyerekeket nevelő családoknak indított beszélgető csoportokat tavaly a Koraszülöttekért Országos Egyesüle (KORE) az ELTE PPK-val együttműködve. A 9 hónapig tartó kezdeményezés folyamán az ország több mint 10 megyéjében hirdettek ingyenes szülőcsoportokat, ahol pszichológusok vezetésével az édesanyák meg tudták osztani egymással terheiket és tapasztalataikat.

A világon átlagosan minden tizedik terhesség idő előtt megszakad, hazánkban pedig évente közel nyolcezer családot érint a koraszülöttség. A korababákat a perinatális intenzív centrumok (PIC) látják el, de a koraszülés okozta trauma miatt gyakran az anyukák is segítségre szorulhatnak. A Naturaqua áltat támogatott projekt célja az volt, hogy társas támaszként önsegítő csoportok alakuljanak, főleg vidéken, ahol az ilyen fajta segítség még kevésbé bevett és elfogadott. A beszélgető köröket a Koraszülöttekért Országos Egyesüle és az ELTE szakemberei által kiválasztott pszichológusok indították és havonta egyszeri nyitott csoportként működtek.

A beszélgetések eredményeiről Cserjési Renáta, a PPK egyetemi adjunktusa elmondta, a találkozók során a pszichológus ki tudta szűrni azokat az anyákat, akik pszichésen veszélyeztett állapotban voltak, és azonnali segítségre volt szükségük. Őket tovább irányította a megfelelő szakemberhez vagy ellátásba. A beszélgetések folyamán továbbá felszínre kerülhettek olyan rossz élmények, amelyeket a helyszínen közösen is át tudott beszélni a csoport a pszichológus vezetésével.  

A KORE elnökével és az ELTE PPK adjunktusával a koraszülöttek világnapja alkalmából készült teljes interjú a babasmamas.hu-n olvasható.