Pléh Csaba előtt tisztelgő könyv jelent meg a Springernél

2022.01.17.
Pléh Csaba előtt tisztelgő könyv jelent meg a Springernél
Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus, nyelvész munkássága előtt tisztelgő tanulmánykötetet jelentetett meg a Springer-Nature Kiadó. A Gervain Judit, Csibra Gergely és Kovács Kristóf szerkesztette A Life in Cognition című kötet írásai a kognitív tudomány elmúlt fél évszázadának kulcsfontosságú témáiba engednek betekintést.

A kötetben szereplő tanulmányok a kognitív tudomány különböző területeit érintik: első és legterjedelmesebb csoportjuk a nyelvészettel és pszicholingvisztikával foglalkozik, majd a kognitív pszichológia történetéről és filozofikus megközelítéséről is olvashatnak az érdeklődők. A könyv harmadik egységében kaptak helyet a klasszikus pszichológiáról szóló írások, melyek között karunk oktatóinak tanulmányai is megtalálhatók.

A kötet szerzőinek többsége Pléh Csaba mentoráltja vagy vele együtt dolgozó kutatótársa, akik mind a kognitív pszichológia legkiemelkedőbb magyar képviselői. Alig van ugyanis kognitív tudományi műhely az országban, amelynek gyökerei ne tőle indultak volna ki: a professzor húsz éven keresztül az ELTE-n, majd a szegedi JATE-n, később pedig a BME-n oktatta a hallgatókat a kognitív szemléletre, akik közül sokan lettek meghatározó, esetenként iskolateremtő kutatók világszerte.

A professzor értékelése szerint a kötetben publikáló kutatók arra mutatnak rá, hogy az elmúlt három-négy évtizedben hogyan alakította át a tudományt (főképp a pszichológiát) a kognitív szemlélet. „E paradigmaváltás lényege az volt, hogy az embert a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveitől kezdve mi, pszichológusok úgy kezdtük elképzelni, mint egy nagyon bonyolult paraméterekkel dolgozó, információfeldolgozó lényt. Ekkortól kezdtük feltenni a modern pszichológia máig meghatározó kérdéseit. Ilyen például, hogy hogyan kapcsolódik a nyelvi rendszer az ember fejéhez. Vagy hogy honnan származik és hogyan bontakozik ki a logikai érvelés képessége, ami a mindennapi cselekedeteinket irányítja.” – nyilatkozta Pléh Csaba, az MTA rendes tagja, a BME és a CEU Kognitív Tudományi Tanszékének professzora.

A szerkesztők a kötetet Pléh Csaba tavaly előtti, 75. születésnapjára tervezték megjelentetni, de a járvány miatt erre csak most kerülhetett sor.

Az A Life in Cognition c. kiadvány tartalomjegyzéke a Springer kiadó honlapján olvasható.

Forrás: mta.hu