Otthonoktatással kapcsolatos kutatás indul a PPK-n

2020.10.19.
Otthonoktatással kapcsolatos kutatás indul a PPK-n
Hogyan találják meg a helyüket a székelyföldi otthon oktatott fiatalok a felsőoktatásban és a munkaerőpiacon? Erre a kérdésre keresi a választ az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének 2020 szeptemberében indult kutatása.

A Bethlen Gábor Alap támogatásával és a Romániai Otthonoktatók Egyesületének részvételével történő kutatás címe „A székelyföldi otthonoktatottak felsőoktatási és munkaerőpiaci inklúziója 2020-ban”. A kutatásban a székelyföldi otthon tanító szülőket és érettségizett gyermekeiket félstrukturált, témaközpontú interjúk keretében kérdezik arról, hogy miért döntöttek az otthonoktatás mellett, ez a döntés milyen következményekkel járt, milyen előnyei és hátrányai vannak, illetve milyen költségekkel kell számolni, kik számára ajánlott és kik számára nem. Arra is rákérdeznek, hogy milyen könnyű az átmenet a közoktatásból az otthonoktatásba és fordítva, hogy valósul meg a felsőoktatásba történő belépés, illetve a kilépés a munkaerőpiacra, milyen akadályokkal vagy előnyökkel találkoznak az otthonoktatottak e mérföldköveknél.

A kutatásban kitérnek továbbá az otthonoktatás társadalmi megítélésére, a gyerekek otthoni tanításával kapcsolatos tudományos vagy hétköznapi vélekedésekre, a törvénykezési változások és a Covid vírushelyzet okozta fejleményekre is.

A kutatás vezetője Mandel Kinga Magdolna egyetemi docens, a kutatásban részt vesz Berecz Nikolett első éves emberi erőforrás MA szakos hallgató, az ELTE PPK FTI demonstrátora.

A kutatási elképzelésről további részletek itt olvashatók angol nyelven.