Óriási érdeklődés a Pedagógiai és Pszichológiai Kar nyílt napjain

2024.02.01.
Óriási érdeklődés a Pedagógiai és Pszichológiai Kar nyílt napjain
Az ELTE PPK alapszakos nyílt napján több mint 800 résztvevő kapott ízelítőt az egyetemi életből, a mesterképzések iránt érdeklődőket pedig online tájékoztatókon várták a kar oktatói. Az előadásokról készült felvételek listája folyamatosan bővül a kar YouTube-csatornáján!

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar január 25-én tartotta a Mesterszakok délutánját, ahol az online tájékoztatókon nemcsak a Budapesten és Szombathelyen induló képzésekről, de a specializációkról is fontos információkat kaptak az alapszakos diplomával már rendelkező érdeklődők.

Másnap az alap- és osztatlan képzéseket ismerhették meg, akik regisztráltak a kar jelenléti nyílt napjára. Az eseményre jelentkező körülbelül 800 fős diáksereg és kísérőik a zsúfolásig megtelt aulában élőben, a második emeleti termekben pedig online közvetítésen keresztül követhették a kart bemutató központi előadásokat. A legtöbben Budapestről és Pest megyéből érkeztek, de sokan vállalták az utazást többek között Debrecenből, Miskolcról, Győrből, Nagykanizsáról vagy a határon túlról is.

A résztvevőket elsőként Zsolnai Anikó dékán köszöntötte, kiemelve, hogy az ELTE Magyarország legpatinásabb, a nemzetközi megítélésben is a legjobban teljesítő egyeteme, a PPK pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő kara. Felhívta a figyelmet, hogy a PPK-n jellemzően magasak a ponthatárok, viszont aki ide bekerül, az minőségi képzésben részesül, és olyan diplomát kap, amellyel hamar el fog tudni helyezkedni a munka világában. 

Balázs-Csomor Erika, a Tanulmányi Hivatal vezetője előadásában a felvételi eljárás folyamatáról nyújtott tájékoztatást, áttekintve a jelentkezés beadásának minden fontos lépését. Jó tanácsként arra kérte a diákokat, hogy ne hagyják utolsó percre a jelentkezést, és beszélt a február 15-e utáni adminisztrációs feladatokról is.

Az egyetemi életről, a frissen felvett hallgatóknak szóló lehetőségekről kaphatott ízelítőt a hallgatóság Fejes Zsófiától, a PPK Hallgatói Önkormányzatának elnökétől. A HÖK-elnök elmondta, a gólyatábor és a gólyahét mellett számos olyan integrációs projekt, közösségi kör várja szeptembertől a felvételt nyert diákokat, amelyeket érdemes kipróbálni, mert – mint fogalmazott – a tanulmányok mellett itt emberileg is sokat lehet fejlődni.

Varga Szilárd nemzetközi referens a külföldi tanulási lehetőségeket tekintette át. Az ösztöndíjprogramok közül kiemelte az ELTE-n továbbra is elérhető Erasmus+-t, amelyhez az egyetemi Hallgatói Önkormányzat vagy az Alumni Alapítvány segítségével további kiegészítő támogatást is igénybe lehet venni. „A PPK-n 700 külföldi hallgató tanul, tehát ezen a karon nemzetközi tapasztalatot szerezni úgy is lehet, ha nem utazunk külföldre” – mutatott rá a Nemzetközi Iroda munkatársa.  

A központi előadások után a kar oktatói a PPK-n induló szakokhoz kapcsolódó tájékoztató előadásokkal és mintaórákkal várták az érdeklődőket. A legnépszerűbbek idén is a több mint 300 diákot vonzó pszichológia alapszakos programok voltak, de sokan érdeklődtek a sportszakos tájékoztatók, a pedagógia vagy az emberi erőforrások képzésbemutatói iránt is.

A nap folyamán a felvételi előtt álló fiatalok és szüleik feltehették kérdéseiket a Tanulmányi Hivatal képviselőinek és a kar hallgatóinak, illetve külön standnál mutatkozott be Magyarország legrégebbi egyetemi sportklubja, a BEAC, az Illyés Sándor Szakkollégium, az ELTE Karrierközpont és a pszichológiai tanácsadást nyújtó Életvezetési Tanácsadó. Emellett a kari Könyvtár bemutatóján és vezetett, környezetpszichológiai megközelítésű épületsétán is részt lehetett venni.

A nyílt napra sokan már konkrét kérdésekkel érkeztek: a többség a pontszámítással kapcsolatban érdeklődött, de érkeztek kérdések a kollégiumokkal, a nyelvvizsgával vagy az ösztöndíjakkal kapcsolatban is, emellett az ügyintézők segítettek a hallgatóknak abban is, hogy milyen stratégiát válasszanak a vágyott szakra való bekerüléshez.

Az online, valamint a jelenléti nyílt napon elhangzott tájékoztatókról és a központi előadásokról készült felvételeket a PPK YouTube-csatornáján tesszük közzé. Az alapszakos előadások felvételei itt, a mesterszakos tájékoztatók pedig ezen a linken érhetők el.