Open Science nyilvános infrastruktúrával

Open Science nyilvános infrastruktúrával
04/25

2023. április 25. 10:00

online, Teams

04/25

2023. április 25. 10:00 -

online, Teams


Pandelis Perakakis, a madridi Complutense Egyetem docensének online előadása a Pszichológiai Intézet szervezésében.

Az eseményen az open science ("nyílt tudomány") sokat vitatott témáját járják körbe, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy fenn áll-e a veszélye, hogy a nyílt tudomány – a nyílt hozzáférés mozgalomhoz hasonlóan – olyan nyereséges szolgáltatások piacát eredményezi, amelyek kevéssé szolgálják a tudomány és a társadalom valódi érdekeit.

Angol nyelvű előadásában Pandelis Perakakis a Spanish Society for Experimental Psychology (Spanyol Kísérleti Pszichológiai Társaság) Psicológica folyóirata által bevezetett fontos újításokat ismerteti a résztvevőkkel. Ezen és más példákon keresztül mutatja be, hogy miért kulcsfontosságú a tudományos infrastruktúra birtoklása, és mit tehetünk azért, hogy elősegítsük a tudományos kommunikáció új generációjának fejlődését, amely kizárólag a tudomány és a társadalom javát szolgálja.

Az eseményt moderálja: Aczél Balázs habilitált egyetemi docens.

Időpont: 2023. április 25. 10:00
Helyszín: online, Csatlakozási link

Regisztráció
Facebook-esemény

Pandelis Perakakis a madridi Complutense Egyetem docense, a sportneurofiziológia és az affektív pszichológia kutatásával foglalkozik. Tudományos erőfeszítéseinek jelentős részét az alternatív publikációs modellek kutatásának és népszerűsítésének szenteli. 2010-ben társszerzője volt a Natural Selection of Academic Papers című cikknek, amely az intézményi repozitóriumok nyilvános infrastruktúráján alapuló tudományos kommunikációs modellt javasolt. 2012-ben részt vett az Open Scholar (https://openscholar.org.uk) megalapításában, amely egy önkéntes akadémikusokból álló nemzetközi szervezet, amely a hatékonyabb, nyitottabb és átláthatóbb tudományos kommunikáció modelljeinek és infrastruktúrájának kidolgozásával foglalkozik.  2015-ben az Európai Bizottság által finanszírozott projektet vezetett, amelynek célja az első nyílt bírálati modul kifejlesztése volt intézményi adattárak számára. 2016 óta együttműködik a Confederation of Open Access Repositories (COAR) nevű szövetséggel a tudományos publikálás és értékelés fenntartható, nyilvános infrastruktúrán alapuló modelljének kidolgozásában. 2022-től a Spanish Society for Experimental Psychology folyóirata, a Psicológica vezető szerkesztőjeként és koordinátoraként dolgozik azon, hogy a lapot átállítsák egy innovatív, nyilvános infrastruktúrát használó publikációs modellre.