Múzeumpedagógus képzés a PPK-n

Június végéig lehet jelentkezni a 2020 őszén induló múzeumpedagógiai szaktanácsadó szakirányú továbbképzésre az ELTE PPK-n.

2020.05.20.
Múzeumpedagógus képzés a PPK-n
Célunk olyan múzeumi szakemberek képzése, akik képesek aktívan közreműködni a magyar kulturális örökség közkinccsé tételében, a különböző korosztályú gyermek és felnőtt múzeumlátogatók érdeklődésének felkeltésében, és befogadóvá tenni őket a különböző értékek iránt. A képzés során a hallgatók a szakmai gyakorlatokon eljutnak Budapest leghíresebb múzeumaiba, ahol a legkiválóbb múzeumi szakemberek avatják be őket a gyűjtemények történetébe, a muzeológia aktuális trendjeibe, a múzeumpedagógia jó gyakorlatába. A hallgatók megismerkedhetnek a szentendrei Skanzen, a Fővárosi Állat- és Növénykert vagy éppen a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai munkájával.

Kiknek ajánljuk:

  • óvópedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, akik szeretnék ismereteiket múzeumpedagógiával kiegészíteni;
  • akik bölcsészettudományi vagy természettudományi szakképzettségükkel kedvet éreznek arra, hogy ismereteiket a múzeumok világában hasznosítsák;
  • akik – akár végzős hallgatóként – kíváncsiak a 21. századi múzeumok megújuló gyakorlatára;
  • akik iskolájukba szeretnének bevinni jól bevált alternatív pedagógiai gyakorlatokat;
  • akik szívesen beépítik pedagógiai munkájukba a múzeumi gyűjteményeket mint gazdag ismeretforrásokat;
  • akik nyitottak az új módszerekre, projektekre, élmény- és drámapedagógiai módszerekre, a művészetpedagógiára és a zoopedagógiára;
  • akik bátran kilépnek a hagyományos oktatás keretei közül és nyitottak a szabadtéri kiállítóterek kínálta interaktív tevékenységekre.

Felvételi követelmények: korábbi felsőoktatási rendszerben szerzett pedagógus, bölcsész, természettudományos szakképzettség (főiskolai/BA/BSC vagy egyetemi diploma).

A képzés időtartama: négy félév (csütörtökönként), amely magába foglalja a múzeumi szakmai gyakorlatokat, bevezetést kínál a muzeológiába, a múzeumpedagógiába, pedagógia és pszichológiai ismeretekbe. A tantárgy között szerepel médiaismeret, management és marketing, kommunikáció, projektpedagógia, és élményalapú múzeumpedagógiai módszerek.

A végzettek elhelyezkedési lehetőségei az eddigi tapasztalatok alapján: a fővárosi és vidéki múzeumok, galériák, szabadtéri kiállítóhelyek, állatkertek.

Ez a szakirányú továbbképzés jó lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és előrelépésre, múzeumpedagógiai kutatásokra, szakmai gyakorlatokra.

A képzés ideje alatt az egyetem diákigazolványt biztosít hallgatói számára.

További hírek, információk a képzésben közreműködő oktatókról, gyakorlatvezetőkről, volt és jelenlegi hallgatók tapasztalatairól a Facebookon: 
https://www.facebook.com/events/1494540724050100/

Bővebben a jelentkezés módjáról:
 https://ppk.elte.hu/felvetelizoknek/szakiranyu_tovabbkepzesek