Metatudomány Kutatócsoport az ELTE PPK-n

2021.11.03.
Metatudomány Kutatócsoport az ELTE PPK-n
Új kutatási iránnyal, Metatudomány Kutatócsoport néven folytatja munkáját a korábbi Döntéspszichológia Kutatócsoport. A labor vezetője továbbra is Aczél Balázs.

A kutatócsoport célja a tudomány vizsgálata a tudomány eszközeivel. Munkájuk során a metatudomány különböző szakterületek közötti kapcsolódásokra épülő eszközeivel szeretnék vizsgálni, modellezni és fejleszteni a tudományos munka folyamatát. Fő célkitűzésük, hogy minél több tudományterület számára nyújtsanak segítséget a tudományos munka hatékonyságához, a minél produktívabb és szakszerűbb munkavégzéshez.

A Metatudomány Kutatócsoport tagjai már a múltban is valósítottak meg metatudományos kutatási és fejlesztési projekteket. 2021-ben jelent meg a csoport kutatói által fejlesztett tenzing alkalmazás, amelynek segítségével a kutatómunkában feltüntethető az egyéni hozzájárulás mértéke és jellege.

A járványhelyzet alatt a home office tudományos munkára gyakorolt hatását vizsgálták.

2017-ben a pszichológiai kutatás replikációs válságára reagálva publikálták óriási érdeklődést kiváltó cikküket, amelyben több mint 35.000 publikációt feldolgozva vizsgálták felül az elmúlt 30 év pszichológiai kutatásainak statisztikai eljárásait.

A kutatásokba bevonnak hallgatókat, illetve nemzetközi partnereket is.

A kutatócsoport tagjai Bakos Bence és Székely Zsuzsa hallgatók, Bognár Miklós, Hajdú Nándor, Kovács Márton és Szécsi Péter PhD-hallgatók és Szászi Barnabás egyetemi adjunktus.

Budapesten és Szombathelyen összesen öt kutatócsoport jött létre a közelmúltban, amelyeket hétről-hétre részletesebben is bemutatunk honlapunkon.