Megalakult az Oktatási Intézmény- és Programfejlesztés Kutatócsoport

2021.10.27.
Megalakult az Oktatási Intézmény- és Programfejlesztés Kutatócsoport
Az új kutatócsoportot Kopp Erika, a Neveléstudományi Intézet oktatója vezeti. A csoport fő küldetése a hazai és nemzetközi oktatási intézmények szervezeti szintű fejlesztésének kutatása.

A kutatócsoport alapelve a tanulásközpontú szemlélet, ennek jegyében zajlik a kutatás, amelynek egyik fő témája az intézményekben zajló tanulási és programfejlesztési folyamatok vizsgálata. Ennek érdekében a hazai és nemzetközi továbbképzési program- és intézményfejlesztések módszertanával is foglalkoznak.

A csoport jelenlegi fő kutatási iránya a fejlődő országok tanárképzési módszereinek nemzetközi összehasonlítása. A hatékony vizsgálat érdekében olyan saját adatbázis kialakításán dolgoznak, amelynek segítségével lehetséges lesz a képzési programok gyakorlati elemeinek nemzetközi szemléletű összevetése. Ezek mentén tesznek kísérletet a tanárképzés globális trendjeinek megállapítására, a gyakorlatok közötti kölcsönhatások feltérképezésére.

Amellett, hogy az intézmény- és programfejlesztés területén új módszerekkel szeretnék bővíteni a jelenlegi tudásanyagot, a kutatócsoport az e területen már rendelkezésre álló tudás terjesztését is célul tűzte ki. A csoport interdiszciplináris szemléletmódot követve külső partnerekkel is együttműködik.

Az Oktatási Intézmény- és Programfejlesztés Kutatócsoport tagjai: Chaw Ei Phyu, Muzafarova Taisia, Pongor-Juhász Orsolya és Saed Amin PhD-hallgatók, Kozhabergenova Aigerim doktorjelölt és Pesti Csilla külső tag.

Budapesten és Szombathelyen összesen öt kutatócsoport jött létre a közelmúltban, amelyeket hétről-hétre részletesebben is bemutatunk honlapunkon.