Gyakorlati útmutató sportesemények szervezéséhez

2022.04.12.
Gyakorlati útmutató sportesemények szervezéséhez
Az Eötvös Kiadó gondozásában megjelent Kovács Katalin és Novák Ágnes, az ELTE PPK oktatóinak Sportnapok, sportfesztiválok c. kézikönyve, amely a napjainkban egyre népszerűbb sportvetélkedők, játékos, mozgásos események tervezéséhez és lebonyolításához nyújt praktikus tanácsokat.

Miközben ­menedzsment szempontból több könyv és tanulmány részletesen ismerteti a szervezés és koordinálás feladatait, mindeddig nem állt rendelkezésre olyan ­tanulmány, amely hasonló felosztásban bemutatná a mozgásos játékok/­feladatok összeállításának sarkalatos pontjait. Kovács Katalin és Novák Ágnes arra tesznek kísérletet, hogy a tervezés – szervezés – lebonyolítás sportszervezői szakirodalomban elterjedt ­hármas ­egységét kibővítsék a mozgásos játékok szakmódszertani elemeivel.

Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének két elismert szakembere a fesztiválok mozgásos eseményeinek tervezéséhez és ­szervezéséhez ad gyakorlati útmutatót, valamint inspiráló ötleteket azok változatos megvalósításához. Fókuszba ­kerül többek között a játékkiválasztás és -módosítás, a helyszínválasztás, a játékirányítás vagy az eredményszámítás.

A szerzők kiemelten hangsúlyozzák, hogy a rendezvény tervezésétől a lebonyolításig az egyik legfontosabb szempont, hogy a résztvevők maximálisan jól érezzék magukat. Ennek jegyében a kézikönyvben felsorolják többek között, hogy milyen játéktípusokat érdemes kerülni, hogyan kezelhetők a vitás helyzetek vagy hogy milyen módszerek léteznek az egyenlő esélyek biztosítására.

A kiadvány nem csak sportszervezők, de a játékos sportesemények minden résztvevője és lebonyolítója számára kínál hasznos tudnivalókat.

A Sportnapok, sportfesztiválok megrendelhető az alábbi linken.