Fogadj örökbe tyúkot!

2022.04.01.
Fogadj örökbe tyúkot!
Egy új gazdasági modell kialakulása, fejlődése, európai megjelenési formái foglalkoztatják a most megjelent angol nyelvű tanulmánykötet szerzőit, köztük Simonovits Borbálát is.

Uber? AirBnB? Blablacar? Miutcánk.hu? Szinte mindannyian éltünk már valamilyen formában a közösségi gazdaság körébe sorolható szolgáltatásokkal, de legalábbis hallottunk róluk. De mi is jellemzi ezt a gazdasági modellt, és milyen előnyei és hátulütői vannak a résztvevők számára? Többek között ezekre a kérdésekre is keresték a tudományosan megalapozott választ azok a kutatók, akik egy európai szintű COST-együttműködés keretében vizsgálták a közösségi gazdaság jelenségét különféle szektorokban és országokban. A kutatások eredményeit összegző, online is elérhető angol nyelvű kötetet a Palgrave MacMillan adta közre, három fejezet szerzője Simonovits Borbála szociológus, az ELTE PPK adjunktusa.

A témáról a közelmúltban a Merengő podcast készített hosszabb beszélgetést az oktatóval, most ezt ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A közösségi gazdálkodás két legfőbb ismérve, hogy megosztáson alapul, és ez a megosztás emberek között jön létre, magyarázza Simonovits Borbála. Erre a cserealapú gazdálkodásra olyan platformokon van lehetőség, amelyeknek a célja, hogy összekössön egy adott szolgáltatást nyújtó embert azokkal a szereplőkkel, akik ezt a szolgáltatást igénybe vehetik. Ilyenek lehetnek a szállásadó platformok, mint például az AirBnB vagy a Couchsurfing, a közlekedési eszközök megosztására irányuló oldalak, például az Über vagy a Blablacar, de megoszthatjuk másokkal az ételeinket, a tudásunkat, az irodánkat, vagy akár egy tanyasi tyúkot is örökbe fogadhatunk, akitől a gazda cserébe szállítja nekünk a friss tojásokat.

Az IPPI kutatója kiemelte: ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele, amellett, hogy számos előnnyel jár (pl. a fenntarthatóság, hatékonyság vagy a rugalmasság szempontjaiból), sokkal nagyobb mértékben épül a felek közti bizalomra, mint például a hagyományos piaci tranzakciók, például egy hotelszoba kivétele. De meg is fordíthatjuk a dolgot:

a megosztásban részt vevők között könnyen megjelenhet a diszkrimináció,

amelyet a szolgáltatást közvetítő platformok igyekeznek kezelni. Ugyancsak problémát jelenthet a résztvevők jogbiztonsága, hiszen a ma még nem kellően szabályozott szektorban a felek könnyen kiszolgáltatottá, alulfizetetté válhatnak, a munkaidő, a munkaeszköz, a szabadság fogalmai hagyományos módon nem kezelhetők. Számos kutatás irányul a szektorban tapasztalható diszkrimináció feltárására, illetve azoknak a vállalkozási formáknak a vizsgálatára, amelyek látszólag a közösségi megosztás modelljét követve valójában hagyományos üzleti módokon működnek.

A podcastben Simonovits Borbála beavatja a hallgatóságot egy Magyarországon zajló terepkísérlet részleteibe is, amelynek során azt mérik fel, mennyire befolyásolja a magyar emberek döntéseit a felszín alatt meghúzódó bizalmatlanság és diszkrimináció egy adott szolgáltatás igénybevétele során.

A teljes adás ingyenesen meghallgatható a Merengő Spotify-csatornáján.

A kötet ingyenesen letölthető itt: The Sharing Economy in Europe. Developments, Practices, and Contradictions

 

Kép: bitport.hu