Fiatalok lelki egészsége a járvány alatt

#Maradjotthon - hogy bírod?

2020.04.27.
Fiatalok lelki egészsége a járvány alatt
A "#Maradjotthon – hogy bírod?" projektet a COVID-19 járvány miatti iskolabezárások első hetében elindította karunk Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoportja. A projekt kiemelt célja a fiatalok életminőségének felmérése és a pszichés jóllét segítése a járvány időszaka során. Korábbi jelentősebb járványok alatt a karanténba kényszerültek lelki egészségére az egyik legnagyobb veszélyt az unalom jelentette. A PPK kutatócsoportja ezért nagyon fontosnak találta, hogy a fiatalok ezen a téren is kapjanak azonnal segítséget.

Az online projektbe az ország minden részéről több mint 400 fiatal és szüleik kapcsolódtak be, akik egy kérdőív kitöltése után személyesen, hetente hasznos, érdeklődésüknek megfelelő (pl. zene, sport, filmek, sütés-főzés, barkácsolás) témában kapnak anyagokat, illetve a Facebook oldalukon mindenki számára elérhetően is rendszeresen megosztanak segítő és szórakoztató anyagokat.  

A kérdőívet kitöltő fiatalok válaszai alapján elmondható, hogy ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. Ezen felül a kiskamaszoknak (11-14 év között) a legnagyobb nehézség most a folyamatos otthon maradás és a sportolás hiánya, míg az idősebb nagykamaszoknál (15-18 év között) a sportolás mellett a szórakozásról való lemondás jelent komoly nehézséget.

A kitöltött kérdőív alapján a fiatalok a nap 24 óráját a következő megoszlásbán töltik el: 

Látható, hogy alvással megfelelő mennyiségű időt töltenek. A nap negyedében foglalkoznak iskolai feladatokkal valamint jelentős időt töltenek testvéreikkel, szüleikkel és egyedül is, míg a barátokkal töltött idő fele ezeknek, ami valószínű lényegesen kevesebb, mint korábban.

Fontos eredmény már most, hogy a szülők jobbnak értékelik a gyermekeik életminőségét, mint maguk a gyerekek, erre érdemes felhívni a szülők figyelmét.

További érdekes eredmény, hogy a kiskamaszok és nagykamaszok az életminőség hasonló területein érzékelnek nehézséget, ilyen az iskolai követelmények teljesíthetősége, az egyedül töltött idő minősége és a lelki egészségük. Mindez rávilágít arra, hogy hol kell gyermekeinknek a leginkább segítenünk.  

A 11-18 éves fiatalokat és szüleiket megszólító kutatásban multidiszciplináris csapat dolgozik, gyermek-ifjúság és felnőtt pszichiáter szakorvosok,  pszichológusok,  doktori hallgatók és végzős pszichológus hallgatók valamint grafikusművész részvételével, aki illusztrálja a projekt hetente változó, mentális egészség megőrzését segítő üzeneteit. A ”#Maradjotthon – hogy bírod? ” projektbe észak- és nyugat-európai, valamint indonéz egyetemek is bekapcsolódtak már, melyek az ELTE kutatócsoportja által kidolgozott módszertannal folytatják nemzetközi szinten a fiatalok segítését.