Elhunyt Sessler István címzetes egyetemi docens

2020.07.09.
Elhunyt Sessler István címzetes egyetemi docens
Életének 71. évében 2020. július 1-jén váratlanul elhunyt Sessler István, az ELTE PPK címzetes egyetemi docense. Sessler István temetése 2020. július 15-én 14.00 órakor lesz a Farkasréti izraelita temetőben (1121 Budapest, Érdi út 9.). Kérjük a gyászoló gyülekezet tagjait, hogy maszkot hozzanak magukkal, a férfiak fejfedőben, a nők takart vállal érkezzenek, virágot ne hozzanak.
 
Sessler Istvánra Faragó Klára, a PPK professor emeritusa emlékezik.

Sessler István 2002 óta tanított az ELTE-n. Tantárgyát „Napjaink közgazdaságtana” címmel hirdette meg. Ez a címválasztás jól tükrözi személyiségét és intencióit: a száraz közgazdaságtani ismereteket aktualitások, életközeli jelenségek bevonásával tette vonzóvá a hallgatóság számára. Maga is érdeklődő, az újdonságokra, a társadalomban és a szellemi életben bekövetkező változásokra mindig nyitott szellemű ember volt, aki nemcsak a befogadást, de az átadást, a tudás és a gondolatok megosztását is ambicionálta. Játékos szelleme új, kockázatos utakra terelte, ahol az elfogadott közfelfogással szemben egyéni elképzeléseit is bátran a hallgatóság elé tárta. Az utóbbi években a hálózatok szerepét elemezte a gazdasági folyamatok alakulásában, de vizsgálta a korrupció kérdését is, látogatásokat szervezett a tőzsdén. Az óráira való felkészülésre, anyaggyűjtésre, mondanivalójának hiteles és színes illusztrálására újból és újból rengeteg időt és energiát szánt. A kurzusokról szóló hallgatói vélemények mindig kiemelkedően pozitívak voltak, a skálákra adott pozitív értékelések mellett a hallgatók hozzáfűzéseikben hangsúlyozták a kurzus hasznosságát és újszerűségét, az előadásmód érdekességét és az órák interaktív jellegét. Az órák egyik legfontosabb erényének tartották azt, hogy a gyakorlatból vett beszédes példák megjelenítik és közelhozzák az elvont közgazdasági ismereteket, és a mögöttes társadalmi mechanizmusokat.

Sessler István 1973-ban diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Tudományos érdeklődését mutatja, hogy már 1974-ben kisdoktori címet, majd 1979-ben kandidátusi címet szerzett. Két felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezett. Később a gyakorlat területén helyezkedett el, ahol gazdag tapasztalatokat szerzett nemcsak a gazdasági élet területén, hanem szervezetek vezetésében is. Elsősorban külkereskedelmi cégeknél dolgozott. 1974-1993 között a CHEMOKOMPLEX Külkereskedelmi vállalatnál igazgató, majd vezérigazgató helyettes. A rendszerváltás után tapasztalatai további tevékenységekkel gazdagodtak, a KAPTÁR Befektetési Alap igazgatója volt, valamint több külföldi cég alkalmazta tanácsadói minőségben.

Oktatási területen is szerteágazó tapasztalatokat szerzett, 1974-1988 között a Közgazdaságtudományi Egyetem Külkereskedelmi Tanszékén, 1976-1984 között a Külkereskedelmi Főiskola Külkereskedelmi Tanszékén volt óraadó tanár, azonkívül egy sor vállalati tanfolyam trénerének is felkérték.

Vibráló, sokszínű egyéniségét, kimeríthetetlen aktivitását jellemzi az is, hogy rendszeresen sportolt, vállalkozott, gazdag kulturális életet élt. A művészetek iránti érdeklődését is tevékenységbe fordította: a Szépművészeti Múzeum tanfolyamának elvégzése után tárlatvezetéseket tartott külföldi és magyar csoportoknak, a Zeneakadémia Baráti Körének aktív tagja volt. 

Hallgatóknak és kollégáknak egyaránt hiányozni fog színes, sokoldalú egyénisége, a gazdasági szférában szerzett gazdag tapasztalatai, sajátos, egyéni látásmódja, amivel szakirányunk oktatási és emberi palettáját gazdagította.

Dr. Faragó Klára