Élet a major depresszióval - fotókiállítás nyílt az ELTE PPK-n

2021.11.02.
Élet a major depresszióval - fotókiállítás nyílt az ELTE PPK-n
A pszichológus hallgatókból álló Mélylevegő Projekt fotókiállítása az érintettek által beküldött képek segítségével mutatja be a depresszióval élők mindennapjait, annak érdekében, hogy csökkentse a betegséget övező társadalmi megbélyegzést. Az Élet a major depresszióval c. tárlat november 16-ig látogatható az ELTE PPK aulájában.

A főként pszichológus hallgatók önkéntes munkájával működő Mélylevegő Projekt 2020-ban jött létre azzal a céllal, hogy tudományos igénnyel, mégis közérthetően osszon meg információkat a mentális egészségről és a hangulatzavarokról a közösségi médiában. 2021 augusztusában fotókihívást indítottak az érintettek körében, hogy bemutassák a major depresszióval élők mindennapjait. A beküldött képekből rendezett fotókiállítást november 2-án ünnepélyes keretek között nyitották meg az ELTE PPK-n.

Az eseményen köszöntőt mondott Zsolnai Anikó, az ELTE PPK dékánja, aki rámutatott, hogy az itt látható művek olyasmit ábrázolnak a képek erejével, amiről még ma is sokszor nehezen beszélünk akár a legszűkebb környezetünkkel is. Hangsúlyozta, az ELTE PPK kiemelten fontosnak tartja a Mélylevegő Projekt célkitűzéseit, ezért is fogadta be a kiállítást. „Kívánom, hogy a következő két hétben ide látogatók egy lépéssel közelebb kerüljenek egy, a hangulatzavarokkal élőkkel szemben is megértőbb, támogatóbb társadalmi környezet kialakításához.” Hozzátette, büszke a PPK-s hallgatók kezdeményezőkészségére, társadalmi érzékenységére és elkötelezettségére egy jó ügy mellett.

Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára az elfogadás fontosságáról beszélt. Kiemelte, a Mélylevegő Projekt egyik nagy érdeme, hogy destigmatizálja a pszichiátriai betegségeket. Mint kifejtette, mindenkinek lehetnek rossz hangulatú napjai, de onnantól már betegségről kell beszélnünk, ha valaki két héten keresztül lényegében nem tud funkcionálni vagy irracionálisak lesznek az aggodalmai. Felhívta a figyelmet, hogy a betegség egyik legsúlyosabb következménye az öngyilkosság. Az öngyilkosságot elkövetők 90 százaléka pszichiátriai betegségben szenved, közülük pedig a legtöbben a depresszió áldozatai – magyarázta.

A kezelés nem könnyű, de mi laikusok is segíthetünk az érintetteknek azzal, hogy támogatjuk és arra biztatjuk őket, hogy kérjenek segítséget. Az a cél, hogy olyan természetes legyen pszichológushoz, pszichiáterhez járni, mint fogorvoshoz. Hiszen a lelkünkkel is foglalkozni kell – tette hozzá.  

Juhász Bettina, a Mélylevegő Projekt egyik alapítója rámutatott, habár minden 14. ember érintett a betegségben, mégis rengeteg tévhit lengi körül. Sokan azonosítják a szomorúsággal, miközben

a depresszió egy testi tünetekkel is járó komoly mentális zavar.

A kiállítás célja, hogy a laikusok számára érthetőbbé tegye ezt a betegséget, egyúttal viszont az érintetteket is megszólítja: láthatják, hogy nincsenek egyedül, sokan küzdenek hasonló problémákkal, így elősegíti, hogy kevésbé érezzék magukat elszigetelve.


A tárlat három téma – Ahogyan én látom magam és ahogy mások látnak engem; Mindennapjaim a depresszióval; Erőforrásaim – köré csoportosítva mutatja be az érintettek által beküldött fotókat és a hozzájuk kapcsolódó gondolatokat.

Az Élet a major depresszióval című fotókiállítás 2021. november 16-ig ingyenesen látogatható az ELTE PPK Kazinczy utcai épületének aulájában. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az ELTE épületeiben a maszkviselés kötelező!