Demetrovics Zsolt idén is a világ legidézettebb tudósai között

2023.12.07.
Demetrovics Zsolt idén is a világ legidézettebb tudósai között
Novemberben ismét közzétette a legtöbbet idézett kutatók listáját a Clarivate. A 7000 fős elitbe idén összesen két magyar, köztük az ELTE PPK egyetemi tanára is bekerült.

Az évente frissített lista készítői az elmúlt tíz évben publikált, legfeljebb 30 szerzőjű tudományos cikkek legnagyobb idézettséget hozó felső 1 százalékát vizsgálták meg. Az elemzéshez a Web of Science 21 tudományterületet érintő adatbázisát vették alapul.

A tudományos világban az idézettség, vagyis a közleményekre kapott hivatkozások jelentik a tudományos hatás mérőszámát. A Clarivate rangsorába tehát azok a szerzők kerültek be, akik a publikációikra érkezett hivatkozások száma alapján a legnagyobb hatással voltak a tudományos közösségre.

A jelentős hatású kutatók között van Demetrovics Zsolt pszichológus, az ELTE PPK egyetemi tanára, az MTA levelező tagja, a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming vezetője, aki idén másodszor került fel a Highly Cited Researchers listára. A PPK oktatóját a pszichiátria-pszichológia kategóriában jegyzi a rangsor..

Az összesítésben helyet kapó másik magyar kutató Ferdinándy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a több tudományterületet együttesen számba vevő ún. cross-field kategóriában szerepel.

Az elit kutatói listán a tudósok mintegy egy ezreléke, összesen 7,125 ember szerepel a világ minden tájáról.