Bővülő egyetemi partnerkapcsolatok Délkelet-Ázsiában

2023.11.10.
Bővülő egyetemi partnerkapcsolatok Délkelet-Ázsiában
Együttműködésre lépett az Eötvös Loránd Tudományegyetem a thaiföldi Chiang Mai és a malajziai Sultan Idris egyetemekkel. Az új partnerségek az ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet hálózatépítési tevékenysége nyomán jöttek létre.

Az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet (IPPI) a korábbi, valamint a jelenleg is futó Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitásokra épülve együttműködési megállapodásokat hozott tető alá a thaiföldi Chiang Mai University (CMU) és a maláj Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) intézményekkel. A létrejövő rektori szintű megállapodások nyilatkoznak a két egyetem és az ELTE közti kölcsönös együttműködés lehetőségéről, az egyetemek hallgatóinak és oktatóinak biztosíthatnak kapcsolati, kutatási és oktatási hátteret.

Az IPPI oktatói mindkét intézményben vendégtanárként működnek közre, illetve fogadják a két egyetem oktatóit. Jelenleg a malajziai egyetemre a fent említett Erasmus+ program keretében mesterszakos és doktori hallgatók nyertek mobilitási lehetőséget.

Az Intézet kiemelten figyel a régióra, számos délkelet-ázsiai országban rendelkezik kiterjedt akadémiai kapcsolatrendszerrel. A hálózat tagjai továbbá a vietnami Hue Egyetem, a dél-koreai Szöuli Egyetem, valamint a japán Oszakai Egyetem. A partnerkapcsolatok felelősei az IPPI oktatói: Nguyen Luu Lan Anh (Vietnam), Csereklye Erzsébet (Dél-Korea) és Endrődy Orsolya (Thaiföld, Malajzia és Japán).

A bilaterális szerződéseket a thaiföldi intézmény esetében a felek október 10-én megkötötték, az UPSI és az ELTE közti megállapodást várhatóan 2024 februárjában ünnepélyes keretek között írják alá Budapesten.