BL-sztárokkal avatott pályát az ELTE és a BEAC

2019.09.27.
BL-sztárokkal avatott pályát az ELTE és a BEAC
Szeptember 25-én ünnepélyes avatón adták át az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályát a XI. kerületi Mérnök utcai sporttelepen. Az új létesítmény csaknem tíz év után újra hazai pályát biztosít a BEAC 121 éves Labdarúgó Szakosztályának.

A BEAC labdarúgása ezer szállal kötődik a kerülethez: 1901-ben, a mai Allee helyén nyitott meg az első, Mező utcai stadion, majd a Bogdánfy úti ELTE, illetve BME sporttelepek adtak otthont az egyesület labdarúgóinak 2010-ig. A szakosztály életében egy törés következett, több éven át tartó létbizonytalanság. A hazai pálya reménytelen keresése után a mostani ünnepélyes pályaavatással újraindult a klub újbudai labdarúgó élete. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség közös pályafejlesztési programjában elkészült, műfüves labdarúgópálya a BEAC egykori, ikonikus játékosának tiszteletére az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya nevet kapta.

Az ünnepélyes pályaavatás köszöntő beszédeit megelőzte a BEAC Öregfiúk és a Fradi Öregfiúk mérkőzése. A BEAC izgalmakkal teli, fordulatos meccsen 5:7 arányban maradt alul az FTC Öregfiúkkal szemben. Nincs oka a hazai játékosoknak szomorkodni, hiszen a Fradi csapatában ott volt többek között Bánki József, aki ötször szerepelt az olimpiai válogatottban, a BL-t is megjárt Keller József négyszeres magyar bajnok, ötszörös magyar kupagyőztes, valamint a Bajnokok Ligájában szintén szereplő Telek András huszonnégyszeres magyar válogatott, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes, szuperkupa-győztes labdarúgó.

A megjelenteket Dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora köszöntötte. „Az ELTE, mint az egyik legnagyobb sportképzéssel rendelkező intézmény számára kiemelten fontos lépés ennek a pályának az elkészülte. Az egyetem olyan kiváló sportolókkal büszkélkedhet, mint a jelenlévő Siklósi Gergely párbajtőr világbajnok, Kapás Boglárka úszó világbajnok, illetve a szintén jelenlévő Csere Gáspár, az egyetem futónagykövete, a BEAC országos bajnok maratoni futója. Remélem, hogy ezen a pályán még több hallgatónk tesz hozzá egyetemünk sportos hírnevéhez.”

A rendezvény hangja Gundel Takács Gábor sportkommentátor, műsorvezető volt, aki az ünnephez méltó hangulatot varázsolt a nézőknek.

A teljes beszámoló, az avatáson készült fotókkal a BEAC honlapján tekinthető meg.