Beszámoló a PPK 2021-22-es TDK programjairól

2023.01.31.
Beszámoló a PPK 2021-22-es TDK programjairól
Az Nemzeti Tehetség Program pályázatának és a Miniszterelnökség 2 millió forintos támogatásának köszönhetően sikeresen lebonyolítottuk a 2021-22-es Tudományos Diákköri Programot a hallgatók számára.

A program során a Pedagógiai és Pszichológiaiai Kar hét TDK intézményi műhelye vett részt, a különböző rendezvényeken és programokon összesen 205 hallgató fordult meg. A TDK munkába való bekapcsolódás lehetővé tette a hallgatók számára, hogy elmélyüljenek a kutatásban és a tudományos tevékenységben, valamint értékes tapasztalatokat szerezzenek. 

A tudományos, szakmai attitűdök kibontakozását olyan foglalkozásokkal segítettük, melyek a tapasztalatok alapján a sikeres pályamunkák fontos összetevői, ám gyakran hiányoznak a képzésből. Ezek többnyire kutatásmódszertani és kommunikációs ismereteket közvetítő kurzusok voltak. Legpozitívabb visszhangot a 2021 végén tartott open science workshop váltotta ki, amit szakterülettől függetlenül hiánypótlónak értékeltek mind a hallgatók, mind a témavezetők. 

2021 végén és 2022 elején intézeti TDK háziversenyeket szerveztünk, amelyeken a hat szakterületen oktató zsűritagok bevonásával biztosítottuk a pályamunkák alapos válogatását. Emelllett három TDK kurzust szerveztünk a hallgatók számára, amelyeken 86 hallgató vett részt. Ezek a kurzusok segítették a hallgatókat abban, hogy elmélyítsék a szakmai ismereteiket és fejlesszék kutatási készségeiket.

A projekt további célja volt, hogy a hallgatók a szakos háziverseny mellett tudományos konferenciákon is bemutathassák munkáikat. Ez a járványhelyzet miatt csak korlátozottan tudott megvalósulni, mert a hallgatók utazási igényei ebben az időszakban még nem tértek vissza a járvány előtti szintre. Az offline konferencia-részvételek helyett ebben az évben nagyobb hangsúlyt fektettünk a hallgatók egyéni kutatásainak támogatására, például kutatási költségek megtérítésével, eszközök és szakkönyvek beszerzésével. 

Összességében az általunk szervezett műhelyek, kurzusok és konferenciák lehetővé tették a hallgatók számára, hogy elmélyüljenek a tudományos kutatásban, fejlesszék készségeiket és kapcsolatokat építsenek a szakmai közösségen belül. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a hallgatók támogatásában és a Tudományos Diákköri Program fejlesztésében.

 

Az ELTE-PPK kari TDK rendezvények támogatói az NTP-HHHTDK-21 pályázat keretében (pályázati azonosító: 21-0057): 

TDK rendezvények

TDK rendezvények

0

/

0

0

/

0