Az ország legnépszerűbb képzései között az ELTE pszichológia

2024.03.22.
Az ország legnépszerűbb képzései között az ELTE pszichológia
Idén is az ELTE-re jelentkeztek a legtöbben a 2024-es általános felvételi eljárásban, az ELTE harmadik legnépszerűbb kara pedig a PPK lett. Képzéseink közül továbbra is a legkeresettebb a pszichológia alapszak, és kimagaslóan nőtt a pedagógia BA-t, valamint a szombathelyi sportos képzéseket megjelölők száma.   

Országosan közel 121 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Az alapképzések közül első helyen a legtöbben a gazdálkodás és menedzsment (6801), a pszichológia (4948), a jogász (4178) és az ápolás és betegellátás (3641) képzést jelölték meg.

A 2023-as évhez hasonlóan idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben, első helyen 17080 diák jelölte meg az ELTE-t. Az Egyetem karai közül a harmadik legnépszerűbb a PPK lett: 2385-en jelölték meg első helyen a kar valamely alap- vagy mesterképzését, míg az összes jelentkezés száma meghaladja a nyolcezret. Bár ez elmarad a tavalyi rekordtól, a csökkenő országos jelentkezői szám ellenére is kiemelkedő az érdeklődés a kar képzései iránt.

Alapszakjainkra 1642, a mesterszakokra 743 első helyes jelentkezés érkezett. A legtöbben továbbra is pszichológia szakra szeretnének bekerülni: az államilag finanszírozott pszichológia alapképzést 1064-en, a mesterképzést 383-an tették az első helyre. Ezzel országos szinten is a PPK támogatott képzését választotta a legtöbb pszichológia iránt érdeklődő felvételiző. A jelentkezőknek idén is van miért izgulniuk, hiszen 2023-ban összesen 432-en nyertek felvételt a Budapesten és Szombathelyen egyaránt elérhető pszichológia alapképzésre.

A pszichológia után a legtöbben a sportszervezés, a közösségszervezés és az emberi erőforrások alapszakokra szeretnének bejutni. Kimagasló mértékben nőtt idén az érdeklődés a pedagógia BA iránt: a tavalyi évhez képest 47 százalékkal többen választották első helyen a három specializációt nyújtó szakot.

A kar sporttudományi kínálata közül különösen a Szombathelyen is elvégezhető képzések vonzották a felvételizőket: a 2024-től már nappali munkarendben is tanulható edző BA-t 45 százalékkal többen írták az első helyre, a sportszervezés szak pedig 17 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

A mesterképzések tekintetében a 2021 óta már Szombathelyen is elérhető pszichológia MA mutatja a legnagyobb növekedést (58%), de az ugyanitt levelezőn elvégezhető emberi erőforrás tanácsadó MSc is kiemelkedik a sorból. A budapesti képzőhelyen érdemes megemlíteni a csak levelezőn hirdetett sportmenedzser MSc 11%-os növekedését, valamint a Magyarországon csak az ELTE kínálatában elérhető társadalmi befogadás tanulmányok MA-t, amelynek nappali munkarendű képzésén 43%-kal többen szeretnék megkezdeni tanulmányaikat 2024 őszén.

Az ELTE PPK portfóliójához tartozó testnevelő tanár és gyógytestnevelő tanár szakok esetében az érettségizetteknek meghirdetett osztatlan képzésekre összesen 185-en jelentkeztek a két képzési helyszín esetében. Rendkívül népszerűek idén a Szombathelyen induló, diplomásoknak meghirdetett, osztott mesterképzések: mintegy háromszor annyi jelentkező szeretne továbbtanulni 2024-ben a testnevelő- illetve gyógytestnevelő tanári szakokon.

A ponthatárokat várhatóan 2024. július 24-én hirdetik ki. Az általános felvételi eljárás további fontos határidőiről itt olvashatók részletek.