Az önkizsákmányolás lélektana

2022.04.04.
Az önkizsákmányolás lélektana
Miért ártalmas a munkafüggőség? Egyáltalán mindenki függő, aki sokat dolgozik? Mit tehetnek ellene az érintettek és a hozzátartozók? – csak néhány azok közül a fontos kérdések közül, amelyekkel Kun Bernadette pszichológus, az ELTE PPK egyetemi docensének most megjelent Munkafüggők - Az önkizsákmányolás lélektana című könyve foglalkozik.
A kötetet 2022. június 8-án 17 órától mutatják be az ELTE PPK-n. A szerzővel Kun Ágota és Kaló Zsuzsa beszélget. Részletek>>>

A PPK Addiktológia Tanszékének vezetője több mint tizenöt éve kutatja a szenvedélybetegségek lélektanát, doktori disszertációját a szerhasználat és az érzelmi intelligencia összefüggéseiből írta. Kutatásaiban az úgynevezett viselkedési addikciókkal foglalkozik, ezek közül a munkafüggőség a fő kutatási területe. Közel ötven tudományos tanulmány szerzője, ezek mellett tudományos ismeretterjesztő írásokban, interjúkban és podcastokban is foglalkozik a work-life balance problémájával.

Március végén közreadott kötetében Kun Bernadette sok év után először nyújt teljes kor- és kórképet erről a civilizációs betegségről úgy, hogy a felépülésre is ad megoldási tippeket – olvasható a kiadvány ismertetőjében. A könyv feltárja azokat az okokat, amelyek odáig vezetnek, hogy valaki a munka rabjává váljon, és kitér arra is, hogy mi különbözteti meg más addikcióktól, például az alkohol- vagy drogfüggőségtől. A szerző választ keres arra a dilemmára is, hogy miként lehet megbirkózni egy olyan szenvedéllyel, amit az emberek nagy része még mindig pozitívumként, hasznos, a családot, a munkahelyet, a társadalmat támogató jelenségként kezel.

Demetrovics Zsolt, a könyv szakmai lektora, a Pszichológiai Intézet egyetemi tanára szerint: „Kun Bernadette könyve kitűnő összefoglalója a témának, amely közérthetően mutatja a be a szakirodalom legfrissebb eredményeit. A téma mindenkit érint; dolgozó emberként, családtagként, munkaadóként, munkavállalóként egyaránt javasolt a kötet elolvasása."

A hiánypótló munka hasznos segítség azoknak is, akik tapasztalják magukon a függőség tüneteit: akik hétvégén se restek válaszolni a céges üzenetekre, akik szoronganak attól, hogy nem tudják befejezni a teendőinket, vagy hogy nem hozzák ki magunkból a maximumot, akiknek a munkához fűződő viszonya már a családi boldogságukra is kihat.

Amit ebből az érdekes és olvasmányos könyvből tanultam: a munkamánia nem hasznos szenvedély, hanem komoly következményekkel járó függőség, amivel foglalkozni kell

– írja Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista.

A kötet megjelenése apropóján számos interjú és podcastbeszélgetés készült a szerzővel, amelyeket meghallgathatnak az alábbi linkeken:

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent kiadvány megrendelhető ezen a linken.