„Az olimpia szolidaritást, együttérzést és befogadást is jelent”

2021.07.21.
„Az olimpia szolidaritást, együttérzést és befogadást is jelent”
A járvány miatt 2021-re halasztott ötkarikás játékokon nyolc jelenlegi és végzett ELTE-s hallgatónak szurkolhatunk. Az olimpikonok esélyeiről, az olimpiai eszméről, az élsport és az egyetemi tanulmányok összehangolásáról is kérdeztük Bukta Zsuzsannát, az ELTE PPK adjunktusát, a Magyar Olimpiai Akadémia elnökét a vele készült videóinterjúban.

A pandémia pozitívan változtatta meg a versenyről, az olimpiáról való gondolkodást, hiszen nemcsak azon gondolkodunk, hogy hány érmet számolhatunk vagy milyen eredményeket érünk el, hanem egyszerűen örülünk annak, hogy a sport ünnepét újra meg lehet tartani – fejtette ki a PPK oktatója. Hozzátette, a Magyar Olimpiai Bizottság feladata is az, hogy a fiatalok számára különféle programok és találkozók szervezésével megmutassa, mit jelent az olimpiai eszme. „Azon túl, amit a tv-ben láthatnak, az olimpia jelenti a szolidaritást, az együttérzést, a befogadást, az egyenlő feltételeket és a fairplayt.”

Mint elmondta, a tokiói játékokon részt vevő nyolc jelenlegi, illetve a közelmúltban végzett hallgató közül többen éremesélyesek. Legtöbben jelenleg az ELTE PPK sportszervezés szakán tanulnak egyéni tanrendben. Az itt szerzett tudással és intelligenciával a sportolói pályafutásuk után is értékes tagjai maradnak a sporttársadalomnak – emelte ki.

„Azt üzenem, hogy … próbálják meg élvezni ezek között a furcsa körülmények között is, hogy ott vannak egy olimpián, teljesítsenek úgy, ahogy maguktól elvárják, és ha jó eredményeket hoznak, az már csak hab a tortán” – zárta a beszélgetést a MOA elnöke.