Az ELTE PPK doktorandusza nyerte a CEU és a Qubit esszépályázatát

2022.11.29.
Az ELTE PPK doktorandusza nyerte a CEU és a Qubit esszépályázatát
Lezárult a CEU és a Qubit második közös, felsőoktatási hallgatók számára meghirdetett esszépályázata, amelyben a Határtalan Tudás előadás-sorozat eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártak. A fődíjat Benza Málna, a PPK Szociálpszichológia Tanszékének Phd-hallgatója nyerte el.

A szeptemberben elindított második pályázat célja az volt, hogy minél több fiatal legyen aktív részese a modern tudomány eredményeiről szóló közbeszédnek, szakmai diskurzusoknak. A CEU Demokrácia Intézetének Határtalan Tudás sorozatában magyar tudósok saját kutatási eredményeiket mutatják be közérthetően, aktuális témakörökben: ilyen az ukrajnai háború, a szólásszabadság korlátai, a közoktatás válsága, a sportfinanszírozás, a fogyatékkal élés vagy a világűr meghódítása.

Az esszék elkészítésére és beadására egy hónap állt a versenyzők rendelkezésre. A feszes beadási határidőnek és az összes feltételnek végül 18 db pályamű tett eleget. A pályamunkák a legkülönböző témákat elemezték a szelektív oktatási rendszertől és az egyházi iskolák térnyerésétől a nagyvárosi akadálymentesített tereken és az online platformokon terjedő oltástagadó konteókon át az orosz háborús propagandáig.

A beérkezett esszéket elismert szakemberek, rangos tudósok és kutatók bírálták el: Enyedi Zsolt politológus (CEU), Fábri György tudományszociológus (ELTE PPK), Kende Ágnes szociológus (CEU), Molnár László csillagás (CsFK), Sz. Bíró Zoltán történész (Corvinus), Szende Katalin történész (CEU, ELTE), Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus (ELTE PPK), Uitz Renáta alkotmányjogász, a Demokrácia Intézet társigazgatója (CEU).

A pályázaton az első helyet Benza Málna, a PPK doktori hallgatója szerezte meg Miért olyan nehéz egy oktatási reform, és hogyan lehetne könnyebb? című írásával. A nyertes írás itt olvasható.

A pályázat alapjául szolgáló előadások és a beszélgetések megtekinthetők a Határtalan Tudás oldalán, az eseményekről készült rendszeres beszámolók és interjúk a Qubiten olvashatók.