Az egyetemi modellváltás és a rangsorok

Nézze meg felvételről az eseményt!

2021.03.26.
Az egyetemi modellváltás és a rangsorok
Mit mondanak a nemzetközi rangsorok az egyetemek valós teljesítményéről és az egyetemi modellváltás hogy segítheti elő a jobb helyezéseket? Ezúttal ezt a témát járták körül az ELTE PPK Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának webináriumán. A 2021. március 23-i eseményen Stumpf István kormánybiztos is részt vett.

Az ELTE PPK Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának szervezésében indult ranking témájú sorozat célja a hazai és nemzetközi egyetemi rangsorok áttekintése. A március 23-i, „Egyetemi modellváltás és rankingek” című alkalom apropóját az adta, hogy a döntéshozók gyakran hivatkoznak a jelenleg zajló magyarországi egyetemi modellváltás vitáiban a rankinghelyezésekre mint helyzetképekre és mint az elérendő célok mutatószámaira.

A Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoport vezetője, Fábri György, a PPK egyetemi docense a magyar intézmények rangsorbeli helyezéseit értékelve kifejtette, célszerűbb nem a világ legjobbjaihoz, hanem Közép-Európa egyetemeihez mérni magunkat, és itt látszik, hogy a legjobb pozíciókkal a magyarok közül az ELTE rendelkezik, elmaradva ugyanakkor a vezető cseh és lengyel intézmények mögött.

Stumpf István elmondta: érzékeli, hogy a kormány számára fontos a magyar egyetemek rangsorokban elfoglalt helye, nem örülnek, hogy lemaradunk a régiós egyetemek legjobbjai (Prága, Varsó, Krakkó) mögött, így a minimális célkitűzés ezek utolérése lehet. Hangsúlyozta, a modellváltás nem csodaszer, nem old meg egycsapásra minden problémát, de azáltal, hogy megszabadít bizonyos gazdasági-bürokratikus béklyóktól, lehetőséget teremt, hogy a nemzetközi versenyben jobb eredményeket érjenek el a magyar egyetemek.

Az eseményről készült részletes beszámoló az ELTE honlapján olvasható.

A rankingsorozat előadásai újra megnézhetők az ELTE PPK YouTube-csatornáján.