Az akadémiai szabadságról tartott előadást Rónay Zoltán Miamiban

2024.03.22.
Az akadémiai szabadságról tartott előadást Rónay Zoltán Miamiban
Az ELTE PPK oktatási dékánhelyettese is részt vett a Comparative and International Education Society 2024-es konferenciáján, amelynek idei témája az ellenállás volt.

Március 10. és 14. között rendezte meg 68. éves konferenciáját a Comparative and International Education Society (CIES), az összehasonlító pedagógia legrégebbi és legnagyobb nemzetközi szervezete. Az idei, The Power of Protest címet viselő esemény apropóját a világszerte megjelenő, egyéni és kollektív szabadságot fenyegető tendenciák adták. A konferencia fontos témája volt ezen belül az akadémiai közösség felelőssége abban, hogy ezekre a fenyegetésekre a megfelelő módon válaszoljon.

Rónay Zoltán, az ELTE PPK habilitált egyetemi docense Threatened Academic Freedom in Hungary: What did US academia learn from illiberalism and Hungary? című előadásában a Kováts Gergellyel (BCE) közös kutatások eredményei alapján értékelte az akadémiai szabadság egyesült államokbeli helyzetét, figyelemmel arra, hogy az USA-ban élénk vita alakult ki a véleménynyilvánítás szabadsága és a sokszínűség-befogadás tiszteletben tartása, valamint az akadémiai szabadság szerepe közötti feszültségről.

A magyar kutatók véleménye szerint a magyar és a floridai felsőoktatás-politikai fejlemények közötti hasonlóságok az illiberális gyökerekből erednek, ami elemeiben hasonlít a Trump-kormányzat újabb politikájához. Az előadás bemutatta, hogyan hatnak a magyar felsőoktatási átalakítások az akadémiai szabadságra, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az akadémiai szabadság – a magyarországi helyzethez hasonlóan – nyomás alá kerülhet Florida államban is.

Rónay Zoltán és Kováts Gergely korábbi kutatási eredményei ezen a linken tekinthetőek meg.