Alkalmazott Pszichológia Kutatócsoport alakult Szombathelyen

2021.10.20.
Alkalmazott Pszichológia Kutatócsoport alakult Szombathelyen
Az Aranyi Gábor vezetésével létrejött kutatócsoport a pszichológia különböző területein végez empirikus kutatásokat, amelyeknek eredményei az akadémiai alkalmazáson túl a gyakorló szakemberek és a tágabb közösség számára is segítségül szolgálnak majd.

A kutatások tematikáját a tagok érdeklődése adja, így kiemelt témáik közé tartozik többek között az autizmus; az ember-számítógép interakció (HCI) vagy éppen a pedagógusok pályaszocializációja és a kiégés vizsgálata. Emellett végeznek kutatásokat a tanulás és emlékezet, a nyelvelsajátítás területén, illetve külön projektben vizsgálják a művészetterápiás csoportélmény serdülőkre gyakorolt hatásait is.

A kutatómunka fókuszában jelenleg egy baba-mama interakciós vizsgálat áll, amellyel párhuzamosan egy csecsemőkutatási mérőeszköz magyar nyelvű sztenderdizációját végzik nemzetközi partnerekkel együttműködve. A kísérleti munka berendezett laborban zajlik, így a kutatási asszisztensként is dolgozó hallgatói tagok az online kérdőíves adatgyűjtés mellett személyesen is fogadnak vizsgálati személyeket a szombathelyi épületben.

A csoport működésében kiemelt szerepet kap az érdeklődő hallgatók és a fiatal kutatók bevonása, ezáltal erősítve az intézetben zajló oktatói és kutatói tevékenység közötti kapcsolatot. Az aktuális projektekről és a csatlakozási lehetőségekről a kutatócsoport Facebook-oldalán, illetve a ppi@ppk.elte.hu e-mail címen lehet tájékozódni és érdeklődni.

Az Alkalmazott Pszichológia Kutatócsoport tagjai: Écsi Júlia, Gáspár Mihály, Holecz Anita, Hont-Gáspár Anita, Kemény Ferenc Pachner Orsolya, Pergelné Remete Eszter

Budapesten és Szombathelyen összesen öt kutatócsoport jött létre a közelmúltban, amelyeket hétről-hétre részletesebben is bemutatunk honlapunkon.