A testedzésfüggőség csapdájában

2021.11.29.
A testedzésfüggőség csapdájában
Először támasztották alá empirikus adatokkal a PPK kutatói, hogy azok az emberek, akik nehezebben irányítják érzelmeiket, hajlamosabbak lehetnek rossz lelkiállapotukat kényszeres edzéssel kezelni. Kun Bernadette és kutatótársai új publikációjukban azt is bemutatták, hogy a testedzésfüggőség evészavarokkal is társulhat, és hogy férfiaknál és nőknél eltérő utak vezethetnek a speciális viselkedési addikció kialakulásához.

A mindennapos sport kétségkívül jó hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre. Az edzés nemcsak abban segít, hogy fittebbek legyünk és jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de akár jobban is aludhatunk tőle, és a stresszlevezetésben is fontos szerepet játszhat.

Előfordul azonban, hogy megnövekedik az életünkben az edzésre fordított idő mennyisége. Ennek oka lehet akár versenyre való készülés, de akár a mindennapi negatív stressz, vagy épp a rossz hangulat enyhítése, elkerülése is. Ez önmagában még nem jelent függőséget. Abban az esetben azonban,

ha a folyamatos edzésben látjuk a stresszes állapotokkal való megküzdés egyetlen módját, az komoly veszélyforrás lehet a függőség kialakulásához,

 – állapították meg a PPK kutatói.

Kun Bernadette, az ELTE PPK docense és munkatársai arra voltak kíváncsiak, milyen összefüggések tárhatók fel a testedzésfüggőség és a negatív pszichés állapotokkal való megküzdés között. Ezzel együtt azt is vizsgálták, hogy milyen szerepet játszhatnak mindebben az érzelemszabályozás zavarai és az evészavarok. Kutatásukkal nemcsak alátámasztották, hogy ezek között a jelenségek között összefüggések bonyolult hálója szövődik, de a testedzésfüggőség kutatásában elsőként arra is rámutattak, hogy férfiak és nők eltérő okokból esnek ennek a speciális viselkedési addikciónak a csapdájába.

Férfiaknál jellemzően a rossz lelkiállapot és az érzelmek szabályozásának, kifejezésének nehézsége járul hozzá a függőség kialakulásához, derült ki a kutatásból. Ebben az sem segít, hogy a tömegmédia azt sugallja, férfiként erőt és magabiztosságot kell sugározniuk, ha érzelmesek, azzal gyengének tűnhetnek. Ezek a körülmények is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nehézséget okoz számukra érzelmeik egészséges szabályozása, kifejezése. Ezért a stressz és a rossz hangulat levezetésére az edzést kezdik használni.

A kutatók rámutattak: az érzelmek szabályozásának nehézségei, problémái nőknél is megjelennek. Ez vezethet olyan táplálkozási zavarok kialakulásának kockázatához, mint például az anorexia vagy a bulimia. Az evészavarokat pedig gyakran követheti a testedzésfüggőség. A negatív pszichés állapot és az azzal való megküzdés problémája vezet a táplálkozási zavarhoz, majd az érintett nők azért kerülnek a folyamatos edzés hatása alá, mert úgy érzik, ez is egy eszköz lehet arra, hogy elérjék a vágyott, torz ideált, a karcsúságot.

A PPK kutatói elsőként bizonyították empirikus adatokkal, hogyha érzelmeink szabályozása nagy nehézségeket okoz, az fontos szerepet játszhat a negatív stresszes állapottal való megküzdés és a testedzésfüggőség közötti kapcsolatban. A sportot a negatív érzelmek csökkentésére használjuk, de mint minden függőség, a viselkedési addikciók is járnak elvonási tünetekkel, és az életünk számos más területére is romboló hatással lehetnek. Ezek még több negatív érzelmet szülnek, amelyet még több edzéssel kell enyhíteni, ebből a körforgásból pedig már csak nagy nehézségek árán lehet kiszállni.

Kun Bernadette, Urbán Róbert, Szabó Attila, Magi Anna, Eisinger Andrea és Demetrovics Zsolt publikációja a Sport, Exercise, and Performance Psychology c. folyóirat 2021 novemberi számában jelent meg.