A nők és az alkoholfogyasztás - Ismét itt a Száraz November!

Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány jogpolitikai szakértője, Rácz József, az ELTE PPK Tanácsadás Pszichológiája Tanszék tanszékvezetője, valamint Pados Eszter, az ELTE PPK Doktori iskolájának hallgatója jelentette be hétfő délelőtt a Google Grundon, hogy idén is elindul a Kék Pont Alapítvány szervezésében a Száraz November kezdeményezés. A program idei középpontjában a nők és az alkoholfogyasztás témája áll.
Mottó:
„A nemivás a terhesek privilégiuma lett. És mi, akik még nem vagyunk terhesek, valahogy az alkoholban találkoztunk. A <> örömében… De elegem van az ilyen sarkításokból, hogy ha valaki nem iszik, akkor egyből megkérdezik, hogy "te is babát vársz?” (résztvevő 96)
„Nagyon örülök, hogy Száraz November van, és nem ittam... így jobban lejött, hogy a pasinak egyáltalán nem az ismerkedés volt a célja, csak az alkalmi szex” (résztvevő 32)
✐ A Kék Pont Alapítvány folytatva a három évvel ezelőtt elindult kollektív öngondozó projektjét, idén is meghirdette a „Száraz November - egy hónap alkohol nélkül” kampányát. 
✐ A 2018-as kampány hagyományteremtő szándékot is hordoz magában, mivel ebben az évben először tematikus tartalommal is kibővítjük a törekvéseinket. A tavalyi évben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával közösen végzett kvalitatív kutatás eredményeire alapozva úgy döntöttünk, hogy idén a nők alkoholfogyasztása lesz a figyelmünk középpontjában. A cél elérése érdekében stratégiai partnerséget kötöttünk az ELTE PPK kutatóival, hogy a tudomány szilárd talajára támaszkodva vághassunk bele az idei kihívásba.
▲ Miért pont a nők?
Azért, mert a férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, még ha nem is sikerült minden esetben túllépni a mit iszol? - kérdéskörén, a hogyan nem iszol? - kérdésének irányába, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg. 
A nők alkoholfogyasztásának és a megküzdési stratégiáiknak a mélyebb megismerése közelebb vihet minket a kockázati ivás csapdáinak megértéséhez és a mérték megtartás gyakorlatának megismeréséhez. 
A tavalyi kutatásból kiderült, hogy a nők szívesen beszélnek a kihívás során megélt élményeikről, hozzáállásuk támogató és kerülik a nem ivást elutasító reakciókat. 
A nők társadalmi szerepváltozásának világméretű folyamata számtalan új kihívást és legalább annyi nagyszerű lehetőséget rejt magában, ezért szeretnénk, ha olyan közös társadalmi diskurzus alakulna ki, amelyben az érintettek a saját élményeikre támaszkodva találnak új utakat az egészségesebb és magasabb minőségű élet irányába.

▲ Mi a célunk ezzel?
Az, hogy minél több nő vegyen részt aktívan az alkoholról folyó építő jellegű társadalmi diskurzusban, egészüljön ki a megközelítések dimenziója a nők által érzékelt perspektívákkal, így azok a támogató mechanizmusok, amelyeket a nők tapasztaltak a közösen megélt sóvárgások idején, könnyebben alakulhatnak át mások számára is hasznos tanulságok és tapasztalatok tárházává.
▲ Mit várunk ettől?
Az ivásról alkotott ismereteink bővülését, a közös kihívásban meglelt örömök kiteljesedését, a nők társadalmi szerepvállalásának erősödését, a nők által megélt élmények közös hasznosítását, a nemek közötti párbeszéd erősödését, a nők általános egészségi állapotának javulását, a különbözőségek és az azonosságok felismerését. 
▲ Mit szeretnénk elkerülni?
A nők ivásának férfiak általi bármilyen kontrollját, a nemek közötti ellentétek elmélyítését, a nők alkoholfogyasztásának démonizálását, tabusítását vagy bármilyen megbélyegzését, a nőkre hárított társadalmi felelősség amúgy is elég nehéz súlyának a további fokozását, a női megmentő szerep igazolását vagy erősítését. 
▲ Mire kérjük a nőket?
Arra, hogy legyenek aktív részesei a 2018-as kampánynak, figyeljék önmaguk és a közösségük reakcióját a Száraz November-kihívásukra és osszák meg a tapasztalataikat minél több fórumon, médiában és mindenhol, ahol erre lehetőségük nyílik. 
▲ Mire kérjük a férfiakat? 
Arra, hogy vegyenek részt a Száraz November-kihívásunkban, még tudatosabban kerüljék a nőket érintő szexista megnyilvánulásokat, bátorítsák a közösségükben élő nőket, hogy vegyenek részt a kihívásban és támogassák azokat akik belevágnak az egy hónapos sóvárgás embert próbáló napjaiba.

A SZÁRAZ NOVEMBER KAMPÁNY ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA
▲ Mi ez az egész?
Kreatív mentál-fitness az élethosszon át tartó örömért, a magasabb életminőségért és a generációkon átívelő jó hírnévért! 
▲ Mi a célunk?
A mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.
▲ Kinek ajánljuk a részvételt?
Annak, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.
▲ Érdemes-e megint, ha tavaly sikerült?
Persze! A sóvárgás még nagyon sok tanulságot tartogat mindenki számára!
▲ Érdemes-e megint, ha tavaly nem sikerült?
Persze! Idén biztosan tovább bírod, a tavalyi év nem kudarc, hanem tanulság idénre nézve!
▲ Ki ne tartson velünk?
A komoly alkoholproblémával küzdő napi nagyivók. Ha ilyen vagy és változtatnál rajta, akkor segítünk, keress minket bátran! Írj ide: info@kekpont.hu
▲ Mi lesz, ha nem bírom ital nélkül? 
Ha nem megy, az fontos visszajelzés lesz arra nézve, hogy van mivel dolgoznod, az ivás kezd kicsúszni a kezeid közül. Ha változtatnál, segítünk benne!
▲ Mi lesz velem egy hónapig?
Jó esetben a kezdeti rázós szakaszt követően egy halom pozitív felismerést és tapasztalatot szerzel és egyre jobban érzed magad a bőrödben, új oldalad ismered meg és többet törődsz majd magaddal és másokkal!
▲ Mi történik, ha végigcsinálom az egy hónapot?
Büszke leszel magadra, tele leszel új élményekkel és tanulságokkal, úgy érzed majd, hogy az örömeid ura vagy! Utóbbiról tanúsítványt is szerezhetsz majd egy speciális „Örömök Ura” feliratú matrica formájában!
▲ Ki szervezi ezt?
Az egy hónapos akció kampányt 2018-ban is a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelye szervezi, médiatámogatónk idén is a Tilos Rádió 7térítő című műsora. 
▲ Az segít nekem, ha többen vagyunk?
Igen, nagyon sokat. A Száraz November egy nagy közös utazás, amiben sok esetben egymásra is támaszkodunk majd, ha tehetitek szervezzetek közös programokat, osszátok meg egymással az eseményeiteket! Keresd a kapcsolatot a többiekkel a Száraz November - Egymás Közt facebook csoportban, vagy hozz létre te is saját csoportot!
▲ Hol osszam meg, hogy nekem milyen száraznak lenni?
Ha szívesen megosztanátok másokkal is a Száraz November tapasztalatait és élményeit, vagy örömmel olvasnátok mások sóvárgásairól és megküzdési stratégiáiról, akkor blogoljatok, posztoljatok, másoljátok be a linket az eseménybe és tegyétek rá a #szaraznovember2018 hashtaget!

További információ:

2018.10.15.