A Google-n túl – online kurzus indul a kutatási készségek fejlesztésére

Ismerd meg az online információkeresés trükkjeit!

2020.10.12.
A Google-n túl – online kurzus indul a kutatási készségek fejlesztésére
Hogyan lehet hatékonyan szakirodalmat gyűjteni, akár otthonról is? Hogyan igazodjunk el az ELTE adatbázisaiban és az online könyvtári katalógusban? – ebben nyújt segítséget az ELTE Könyvtár MOOC-kurzusa. Az október 12-én induló képzésen a résztvevők megtanulhatják, hogyan kerüljék el a plagizálást és jóval korszerűbb internetes keresési technikákat ismerhetnek meg, mint a Google.

Könyvtárhasználat– információkeresés online kurzus indul az ELTE-n mindazok számára, akik gyorsabban, hatékonyabban szeretnének felkészülni egy-egy vizsgára, megírni a szakdolgozatot, elvégezni és akár publikálni is egy kutatást. A képzés október 12. és november 30. között bármikor elvégezhető rugalmas időbeosztásban, akár modulonként is.

Nélkülözhetetlen a hibrid oktatásban és kutatásban

A jelenlegi helyzetben felértékelődött a távolról elérhető tartalmak szerepe. A kurzuson olyan online lelőhelyeket mutatnak be, ahol megtalálható az órákon feladott kötelező magyar szakirodalom java. A különböző pedagógiai, pszichológiai, interdiszciplináris adatbázisok, folyóiratok felvonultatásával a szakdolgozat megírása vagy a TDK-felkészülés válik egyszerűbbé. A külföldi egyetemek online kutatási anyagainak elérése pedig a kutatómunkát segíti.

Itt már nem elég a Google!

Tanuld meg a leghatékonyabb keresési stratégiákat, hiszen az egyetemen már elvárás, hogy a hallgatók képesek legyenek válogatni a különböző információforrások között, és kiválasszák a valóban releváns, minőségi információkat.

Tanulj meg tanulni!

Főként az elsőévesek számára lehet hasznos megismerni a különféle jegyzetelési fortélyokat és tanulásmódszertani tippeket, de ajánljuk a modult azoknak is, akik átgondoltabban szeretnék a tanulási technikáikat kialakítani.

Kerüld el a plagizálást!

Ha már rendelkezésedre áll a forrás, tudnod kell rá megfelelően hivatkozni is. A kurzus megismertet a szerzői jog fogalmával és a főbb hivatkozási szabályokkal.

 A kurzus moduljai:
  • könyvtárhasználat
  • tanulásmódszertan
  • információkeresés
  • keresés az adatbázisokban
  • interneten való keresés
  • szerzői jog, etikus információfelhasználás
Jelentkezés

https://mooc.elte.hu/register - új felhasználóknak, a JCX3A4 kód megadásával
https://mooc.elte.hu/enroll/JCX3A4  - közvetlenül, azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a mooc.elte.hu oldalon
https://mooc.elte.hu  -  Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét  (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.