Karunkról
Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Humánum, etika, minőség és humor kell a sikerhez

„Ennek az egyetemnek az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy értelmiségieket képezzen. A valódi értelmiségi lét talán két legfontosabb ismerve a kritikus gondolkodás és az önreflexivitás" - emelte ki beszédében Felvinczi Katalin, az ELTE PPK dékánhelyettese a kar július 20-i diplomaosztó ünnepségén. 

Kedves Egybegyűltek!

Nagy örömmel tekintünk szét ma a kar aulájában és szeretettel üdvözlünk mindenkit, elsősorban is a ma diplomájukat átvevő kollégákat, a hozzátartozókat, családtagokat és azokat az egyetemi munkatársainkat, akik nélkül erre a mai alkalomra sem tartalmi, sem technikai értelemben nem kerülhetett volna sor.

A diplomaosztó ünnepségek alkalmával nagyon nehéz helyzetben van minden résztvevő, így a diplomát átadó is, hiszen szeretnénk olyat mondani, ami időtálló, alkalomhoz illő, útravaló, magasztos és egyben humoros is. A vonatkozó szakirodalom azt mondja – készítettem egy sytematic literature review-t a készülés során -, hogy ezeknek a beszédeknek utat kell mutatniuk, el kell mondaniuk, hogy mi kell a boldogsághoz, ki kell térniük arra, hogy ez az alkalom nem a vége, hanem a kezdete valaminek, s hogy minden, ami eddig történt az csak a nagy betűs életre készített fel. És mindezt lehetőleg maximum 5 percben.

Ha körülnézünk, akkor kiképzett emberfőket látunk magunk körül. A mai napon, ahogy ezt hallottuk már a felvezetőben is az általános és családügyi mediációs szakemberek; múzeumpedagógiai szaktanácsadók; pedagógiai szakpszichológusok; perinatális szaktanácsadók; szexuálpszichológiai szakpszichológusok; tanácsadó szakpszichológusok veszik át szakképzettséget igazoló diplomájukat. Olyan szakemberek, akiktől azt reméljük, hogy a megszerzett diplomájuk, elsajátított kompetenciáik révén elsősorban arra lesznek képesek, hogy az emberek életminőségét javítsák, hogy hozzá tudjanak járulni klienseik személyes fejlődéséhez, és hogy az egyéni és társadalmi különbségekre érzékenyen reagálva tudják mindezt tenni. Azt reméljük, hogy érdemben tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy általában az emberek, fiatalok és idősebbek egyaránt, minél inkább kiteljesíthessék személyes adottságaikat. A ma a diplomáikat átvevők felkészültségüket az élet számos fontos, kritikus területén kamatoztathatják: köznevelési és egészségügyi intézményekben, családsegítő központokban, idős és fiatalemberekkel foglalkozó intézményekben, munkaügyi szervezetekben, munkahelyeken, a helyi közösségekben, önkormányzatokban. És ez a felsorolás messze nem tekinthető teljesnek.

A megszerzett végzettség reményeink szerint alkalmassá teszi Önöket arra, hogy ügyfeleik jobban értsék önmagukat, a környezetüket, fejlődési kríziseiket eredményesen tudják feloldani, tovább tudjanak lépni, s hogy ne csak a termelékenység, a profit szerzés, hanem a békés és minőségi élet lehetőségeit is megismerhessék és az ehhez vezető utat tegyék hozzáférhetővé mindazok számára, akikkel munkájuk során találkoznak.

S hogy pontosabban lássuk, mire is képesek a ma diplomát kapók, tekintsünk bele a szakok képzési kimeneti követelményeibe. Ha sikeresek voltunk mi, akik a képzésükben közreműködtünk, akkor Önök olyan szakemberek, akik elmélyült tudásuk és kompetenciájuk révén tudatosan kezelik az értékek sokféleségét, nyitottak mások véleményének, kultúrájának megismerésére. Olyan szakemberek, akik rendelkeznek a másokhoz való alkalmazkodás és a másokkal való együttműködés képességével; emberi kapcsolataikban humánus és etikus viszonyulással; ismereteik alkalmazása során empátiával, toleranciával, rugalmassággal, kreativitással; egyéni munkájukban reális önismerettel, önértékeléssel, sikerorientáltsággal; a minőség iránti elkötelezettséggel rendelkeznek. Ha mindezen komplex kompetenciáknak valóban birtokában vannak, akkor érdemben fognak hozzájárulni ahhoz, hogy egy jobb és élhetőbb világ vegyen körül bennünket.

A diploma, amit ma kézhez kapnak, nem tartalmaz semmilyen lábjegyzetet, vagyis nem szerepel benne, hogy tevékenységüket csak optimális körülmények között végezve lesznek majd eredményesek. A körülmények, amikor emberi sorsokról, társadalmi problémákról, azok kezeléséről beszélünk, soha sem elég jók, messze nem optimálisak. Ha azok lennének, talán nem is lenne szükség minderre a tudásra, amit az elmúlt évek alatt megszereztek. De hát, reménykedjünk, hogy igaz a mondás: Pressure makes diamond (teher alatt nő a pálma), és Önök a gyémántok.

Diplomáikat az ELTE-n, vagyis egy tudományegyetemen szerezték. Ennek az egyetemnek az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy értelmiségieket képezzen. A valódi értelmiségi lét talán két legfontosabb ismerve a kritikus gondolkodás és az önreflexivitás. S talán a képesség a paradigmaváltásra, mely az Önök által gondozott szakterületeken különösen is fontos lesz. Popper Péter egyik vonatkozó története megvilágítja, hogy mit is jelent ez a mindennapokban:

„Egy vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap, táblával, a következő szöveggel:

“Vak vagyok. Kérem, segítsenek!”

Arra ment egy újságíró, és látta, hogy a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár koronát, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát, és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez, és látta, a kalapban sok pénz van. A vak felismerte a lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt:

“Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam.”

Mosollyal az arcán távozott. A vak soha nem tudta meg, hogy a táblán ez állt:

“Tavasz van, és én nem láthatom.”

S mi ebből a tanulság? - Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!”

Ha a fentiekben felsorolt kompetenciákat a személyes boldoguláshoz mindenképpen szükséges iróniával/humorral tudják ötvözni, akkor nincs kétségem a felől, hogy eredményesek és sikeresek lesznek, s klienseik, partnereik boldogulását fogják szolgálni.

A PPK 10 éves fennállása alkalmával a diákok, oktatók és valamennyi kari munkatárs együttműködésében megfogalmazódott karunk jelmondata: a PPK minden, ami ember. A tevékenység, melyet már eddig is folytattak és a jövőben még inkább folytatni fognak rengeteg lehetőséget ad arra, hogy találkozzanak minden olyan megnyilatkozással, ami emberi, jóval és rosszal egyaránt.

Ehhez a tevékenységhez kívánok a kar vezetése nevében sok sikert, erőt, tudást és saját lelki egészségük megőrzése érdekében csillapítatlan humorérzéket. 

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2018.07.23.
Eseménynaptár
Előző hónap a naptárban 2019 március Következő hónap a naptárban
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
25 26 27 28 1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
ELTE Logo