Szolidaritás perbe fogott török egyetemi hallgatókkal

Kende Anna, a PPK Pszichológiai Intézet Szociálpszichológia Tanszékének vezetője is tagja volt annak a megfigyelőkből álló delegációnak, amelyet a Nemzetközi Politikai Pszichológiai Társaság (ISPP) küldött 2018 decemberében Isztambulba az ott bíróság elé állított, felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott, állásukat elveszített PhD-hallgatók ügyében. 
A látogatás célja a perek megfigyelése és a szolidaritás kifejezése volt. A tanszékvezető, aki az ISPP vezetőségének is a tagja, kérdésünkre elmondta: a szervezet három másik képviselőjével együtt azért utazott a török nagyvárosba, mert ott zajlott annak a két PhD-hallgatónak a bírósági pere, akiket azért idéztek törvény elé, mert 2016-ban aláírták az úgynevezett békepetíciót, amely a kurd kisebbség jogaival kapcsolatos. Rajtuk kívül még több száz embert vonnak most felelősségre azért, mert csatlakoztak a petícióhoz aláírásukkal. A vád mindannyiuk esetében „terrorista propaganda” támogatása volt. Kende Annától megtudtuk: minden vádlottat – egyéni perek keretében – ugyanazzal vádolnak, és az ítéletek is ugyanazok: 15 hónap börtönbüntetés felfüggesztve, valamint elbocsátás és az útlevél bevonása. A tanszékvezető hozzátette: látta, hogy miként másolták az ítéleteket. Kiemelte, a per felszínen ugyan szabályosnak tűnt, ügyésszel, ügyvéddel, azonban a gyakorlatban nem működött a jog, lesöpörték a védelmet, és ezeknek az embereknek kettétörték a karrierjét. 
Kende Anna viszont pozitívnak látja azt, ahogyan a helyi egyetemi polgárok szolidárisak egymással és segítik társaikat a jogorvoslat hatékonysága tekintetében is. A perbe fogott idős, már nyugdíjas kutatók önként lemondtak a felfüggesztés elfogadásáról annak érdekében, hogy magasabb, akár nemzetközi jogi szintre kerüljön az aláírók ügye. „Példamutató és szívmelengető az összefogásuk, mi pedig azért utaztunk oda, hogy érzékeltessük velük azt, hogy a nemzetközi tudományos közösség nem feledkezett meg róluk. A kollégáinkról van szó, oda kell figyelnünk rájuk” – húzta alá a tanszékvezető egyetemi docens. 

ppk.elte.hu

2019.01.29.