„PPK-snak lenni életérzés” - Rengeteg érdeklődő a PPK nyílt napján

2019.02.04.
„PPK-snak lenni életérzés” - Rengeteg érdeklődő a PPK nyílt napján
Az ELTE PPK 2019. február 1-jén megrendezett nyílt napjára rekordszámú, közel 1200 érdeklődő látogatott el a kar Kazinczy utcai épületébe, hogy tájékozódjon a kar alap-és mesterképzéseiről, valamint az egyetemi szolgáltatásokról. A PPK hat alapképzési és hat mesterképzési tájékoztatója mellett mintaórák és könyvtárbemutató várta a látogatókat, valamint megismerkedhettek a kari és egyetemi szolgáltató egységek tevékenységével, és választ kaphattak a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is.
A rendezvényt Fábri György, a PPK dékánhelyettese nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta az őszinteség fontosságát, azaz, hogy minden felvételizőnek őszintének kell lennie saját magával, hiszen köztudott, hogy a kar képzésein az elérendőponthatátok nem alacsonyak. Komoly kihívás előtt áll tehát, aki be szeretne jutni a Pedagógiai és Pszichológiai Karra, de ehhez mérten az ide járó hallgatók tudásának szakmai színvonala is nagyon magas. „A kiválóság az, amely ennek a karnak a működését meghatározza. „Az ELTE PPK-s diploma az adott szakterületeken mindenhol a minőséget jelenti.” – fogalmazott Fábri György, aki azt is kiemelte, hogy az egyetem, különösen az ELTE és azon belül a PPK egy egészen új világot nyit meg azok számára, akik most érkeznek majd a középiskolából. „Az egyetem közösség. Hallgatók és oktatók közössége. Önök nem diákok és mi nem tanárok vagyunk elsősorban, hanem kollégái vagyunk egymásnak. Tanulunk egymástól, közösen ismerjük meg az adott tudományterület érdekességeit.” – mondta a kar dékánhelyettese.

A kart Papp Lajos, a PPK Tanulmányi Hivatalának vezetője mutatta be az érdeklődőknek. Többek között arról beszélt, hogy oktatási-kutatási területein a kar szakmailag az ország első, magyar és angol nyelven a legbőségesebb kínálatú intézménye: a felvételi rangsorokban a felső tíz százalékban szerepel, a hallgatói kiválóság szempontjából pedig az ország egyik legjobb kara, és a pedagógus- és pszichológus-továbbképzés, doktori képzés, az életvezetési és diáktanácsadás országosan meghatározó központja. 
Végezetül Kreszadló Dóra, a PPK Hallgatói Önkormányzatának elnöke is köszöntötte a megjelent diákokat, valamint röviden mesélt a kar hallgatói életéről. „Minden, ami ember”, ez karunk sokat említett jelmondata, de sokat el is árul, hiszen szakjaink magukba foglalják mindazt, ami az emberhez köthető, de kifejezi azt is, hogy milyen is valójában a PPK-s mentalitás és életérzés. Az egymás iránti nyitottság, az elfogadó szellemiség, az oktatókkal kialakított partneri viszony és együttműködés is mind azt bizonyítja, hogy igyekszünk egyre tágabb perspektívából szemlélni a körülöttünk lévő embereket és az egész világot.” – fogalmazott a PPK HÖK elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a tudományos és szakmai lehetőségeken kívül számos alternatíva áll a hallgatók rendelkezésére, akár kulturális, akár sport vagy szórakoztató tevékenységek iránt érdeklődnek. Itt szakokon átívelő barátságok születhetnek, amelyeknek nagy szerepe lehet a hallgatók személyes fejlődésében.

A köszöntők és az általános felvételi tájékoztató után az érdeklődők délelőtt a kar alapképzési tájékoztatóján vehettek részt, amelyet a szakokhoz kapcsolódó mintaórák követtek. A diákok bepillantást nyerhettek a párválasztás evolúciós pszichológiájának témakörébe, megismerkedhettek a közösségfejlesztés alapjaival, egy jó hangulatú workshopon tudhatták meg, hogy „mi a baj az iskolával”, de akit az egészséges életmód témaköre érdekel, szintén találhatott a kedvére való mintaórát, amelyen megtudhatta, hogy mi a különbség az egészséges táplálkozás és a sporttáplálkozás között.
A nyílt nap programja a délután folyamán a kar mesterképzési tájékoztatóival folytatódott, amelyekre szintén nagy volt az érdeklődés. A nyílt napra érkezett diákok, szülők és egyetemi hallgatók emellett egész nap tájékozódhattak a kari és egyetemi szolgáltatásokról, pl. felvételi információkról, a speciális igényű hallgatók lehetőségeiről, szakkollégiumi felvételiről, de személyes karriertanácsadáson is részt vehettek. 
 
A nyílt nap szakos tájékoztatóiról készült videók elérhetőek a PPK YouTube csatornáján.