Nyilvánosságok – részvétel, hozzáférés, megosztottságok konferencia

2019.02.11.
Nyilvánosságok – részvétel, hozzáférés, megosztottságok konferencia
A Magyar Kommunikációtudományi Társaság éves konferenciáját „Nyilvánosságok – részvétel, hozzáférés, megosztottságok” címmel, közel 30 előadó részvételével rendezték meg.  A rendezvényen a PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének szombathelyi oktatója, Velics Gabriella, „Alternatív médianyilvánosság háborús helyzetben” címmel a Szíriában formálódó új médiarendszer közösségi szerveződésű elemeiről tartott előadást.
Azokban a helyzetekben, amikor a hatalmi erők által befolyásolt állami/közszolgálati információrendszer és a kereskedelmi médiarendszer nem, vagy nem kielégítően tölti be funkcióját, különböző közösségi média és új média alternatívák erősödnek. Szíria újságíró társadalma és médiarendszere a több mint 8 éve tartó háborús események hatására széttöredezett, szó szerint és átvitt értelemben is a romokon egy új médiarendszer formálódik, amelynek jelentős szereplői a térségben újonnan alakult közösségi rádiók. Ezek a rádiók mind a kormányzati, mind az ellenzéki oldalon megtalálhatók, de vannak köztük olyanok is, melyek a független újságírás minőségi kritériumait követik, és erre oktatják is civil tudósítóikat. Az előadás a Radio Rozana példáján keresztül engedett bepillantást ebbe a munkába és mutatta meg, hogy néhány újságíró és önkéntes civil hogyan teremt információs kapcsolatot és biztosít nyilvánosságot minden szírnek, függetlenül attól, hogy menekülttáborban vagy otthonában éli meg a történéseket.
További várható esemény: A Magyar Kommunikációtudományi Társaság az idén ősszel a Tömegkommunikációs Kutatóközpont megalapításának 50 éves évfordulója alkalmából szervez emlékülést és tudományos konferenciát.