Mit mond az idegtudomány a szabad akaratról?

Mit mond az idegtudomány a szabad akaratról?
10/18

2018. október 18.

1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27. Aula

10/18

2018. október 18. -

1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27. Aula


(What does neuroscience tell us about free will)
Október 18-án John-Dylan Haynes professzor, a Berlin Center for Advanced Neuroimaging (BCAN) igazgatója, világhírű agykutató az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán tart nyilvános előadást. A szakember a társadalomtudományok és elsősorban a filozófia egyik slágertémáját, a szabad akarat máig vitatott kérdéskörét tanulmányozza a modern idegtudomány eszközeivel.
A neves professzor kutatássorozata Benjamin Libet klasszikus kísérletét eleveníti fel, amelynek egyik nem túl megnyugtató értelmezése szerint a szabad akarat pusztán a tudatunk  illúziója, amellyel felruházzuk tudattalan döntéseinket. Pontosabban a döntéseink az agyunkban már azelőtt megszületnek, hogy a tudatunk értesülne róluk, ugyanakkor a tudattalanban létrejött döntésről körülbelül 300 miliszekundum késéssel értesülő tudat a döntést végül magának tulajdonítja. 
Libet kutatását és következtetéseit számos kritika érte, de a kutatás eredményeit többen is sikeresen megismételték, és az agyunk tudattalanjában születő döntés mögött „cammogó tudat” továbbra is zavarba ejti a téma kutatóit. John-Dylan Haynes kutatásai a döntések megszületése során lezajló idegrendszeri folyamatokat vette górcső alá, felvetve azt a lehetőségét, hogy a döntést előkészítő tudattalan folyamatok valójában lehetőséget teremtenek a tudat számára ahhoz, hogy engedélyezze vagy megvétózza az agyunk tudattalan apparátusa által előkészített döntést. 
Haynes professzor erről a kutatásáról tart előadást karunkon „What does neuroscience tell us about free will” címmel.
Időpont: 2018. október 18, csütörtök, 14:00-16:00
Helyszín: ELTE PPK aula
1075 Budapest, Kazinczy u. 23–27.
Az előadás angol nyelvű.
Kedves Érdeklődők! Az előadás betelt, de lesz közvetítés az ELTE PPK hivatalos YouTube-csatornáján, amelyre itt lehet feliratkozni.