„Megérte a sok munka és erőfeszítés”

Zsolnai Anikót, a Neveléstudományi Intézet oktatóját kérdeztük az augusztus 20. alkalmából megkapott Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetésével kapcsolatban.

Mit jelent Önnek ez az elismerés?
Közel harminc éve kezdtem el foglalkozni a szociális készségek és képességek fejlődésének és fejlesztési lehetőségeinek empirikus vizsgálatával. Akkor ez a terület még teljesen új és gyakorlatilag ismeretlen volt a magyar pedagógiai kutatásokban. Az azóta eltelt időszak azt igazolta, hogy a kollégáimmal és a tanítványaimmal végzett sok munka és erőfeszítés megérte, mert jelenleg már az iskolai gyakorlatban is felismerték ennek a területnek a jelentőségét. Úgy érzem, ez a kitüntetés nem csak nekem, hanem a velem dolgozó kutatói csapatnak is szól.
Milyen tervei vannak a közeljövőben?
Jelenleg a European Network for Social and Emotional Competence (ENSEC) szervezet következő konferenciájának megszervezésén dolgozom, mint a konferencia elnöke. A rendezvény 2019. augusztus végén lesz a PPK-n, amelyen főként európai kutatók és gyakorló szakemberek fognak részt venni. Emellett egy új kutatásba szeretnék belekezdeni, amely az iskolai és a pedagógiai kötődéssel, illetve ezek hatásával foglalkozik a tanulói eredményesség szempontjából. Ez a terület alig kutatott hazánkban, pedig nagy a jelentősége a gyerekek szociális és érzelmi fejlődésben. 
A tanítás területén pedig az új angol nyelvű Neveléstudományi MA program vezetőjeként szeretném még hasznosabbá tenni magam. Azon dolgozunk jelenleg, hogy minél több külföldi hallgató tudjon erről a lehetőségről és jöjjön ide tanulni.
ppk.elte.hu

2018.09.20.